Állítja Balázs Péter egészségügyi szakértő.

A gyerekek a vírus legnagyobb terjesztői, ezért őket is oltani kellene

Fotó: Pixabay

Az utóbbi hónapokban sok bizonyíték gyűlt össze arról, hogy a Covid-19 miatt gyerekek is kerülhetnek súlyos állapotba, ezért őket is oltani kellene. A Magyar Narancsnak adott interjút Balázs Péter egészségügyi szakértő, aki elmondta, hogy a gyermekek akut fertőzés esetén ugyanazokat a tüneteket produkálják – már ha vannak tünetek.

"A különbség abban látszik, hogy a gyerekeket kevésbé fertőzi meg a vírus, vagy ha meg is fertőzi őket, akkor a beteg kevésbé tünetes: náluk sokkal gyakrabban zajlik tünetmentesen a fertőzés, mint a felnőtteknél. De arra vonatkozó adatunk egyáltalán nincs, hogy ne fertőznének ezek a gyerekek – én nem tudok olyan vizsgálatról, amelyet speciálisan a gyermekek fertőzőképességéről végeztek volna. A felnőtt betegekre vonatkozóan komoly vizsgálatok igazolták, hogy a fertőzés lezajlását követően mintegy három hónappal, ha nem is mindenkinél, de sokaknál mutatkozik a long Covidnak is nevezett szindróma. Nem tudjuk, hogy ez egyfajta szövődmény, vagy inkább az akut betegség késleltetett lefolyásáról beszélhetünk. Van, akinél a neurológiai tünetek dominálnak, másnál a hasi tünetek, a harmadiknál a kardiálisak, azaz a szívpanaszok. A közös szimptóma, hogy mindannyiuknál fáradékonyság és levertség jelentkezik. A gyerekeknél ez nem teljesen így van" 

- mondta a szakértő a lapnak, aki így folytatta az érvelését: 

Nem tudjuk tehát, hogy a gyerekeknél is jelentkezik-e a felnőttekéhez hasonló long Covid-szindróma. De azt tudjuk, hogy számos gyerek egy-másfél hónappal az akut fertőzés lezajlása után – ami akár tünetmentes is lehetett – általános vírusfertőzésre utaló tünetekkel kerül orvoshoz, súlyosabb esetekben rögtön kórházba.

Az egészségügyi szakértő szerint az utótünetek a 2–5 évesek között különösen gyakoriak, de 16 éves korig előfordulnak: magas láz, izomfájdalom, mandulagyulladás, nyirokcsomó-fájdalom, kötőhártya-gyulladás, ún. epernyelv – megkülönböztetendő a skarlátos málnanyelvtől –, hasmenés, haspuffadás, kéz- és lábfejödéma.

"A tüneteket gyermekeknél ugyanaz a mechanizmus alakítja ki, mint a felnőttek long Covidját, de az előbbieknél hamarabb, pár héttel, maximum másfél hónappal az eredeti betegség után jelentkezik, és nem is tart olyan sokáig, mint a felnőttek esetében. Valószínűleg ugyanaz a celluláris immunválasz okozza: ez egy autoimmun mechanizmus révén létrejövő kórállapot, amit a sejtes immunrendszer okoz a betegség szövődményeként. Tehát nem maga a vírus és az általa közvetlenül okozott betegség váltja ki, hiszen a gyerek addigra esetleg már meg is gyógyult" 

- tette hozzá Balázs Péter

Forrás: MaNcs

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.