Van ország, ahol a Sinopharm koronavírus elleni vakcinájából már a harmadik adaggal oltják az embereket.

Harmadszor is oltani kell? Átfogó vizsgálatokra lenne szükség a kínai vakcina hatékonyságának mérésére

Fotó: MTI/Komka Péter

Az Egyesült Arab Emírségekben

már márciusban elkezdték beadni a kínai Sinopharm-vakcina harmadik adagját.

Az nem derült ki a nyilatkozatokból, hogy ez egy tervezett lépés volt, vagy annak következménye, hogy egyes beoltottak szervezete nem termelt elegendő antitestet, s emiatt kellett beadni a harmadik dózist. A Sinopharm nem szólalt meg az ügyben.

Rusvai Miklós, az Állatorvostudományi Egyetem nyugalmazott professzora már januárban említette egy ATV-nek adott interjúban, hogy a kínai vakcinának a hátránya, hogy három adagban kell beadni azt.

Kétszer kell oltani 28 napos időközzel, és szükséges egy harmadik oltás is az elsőt követő 56. napon.

Rusvai Miklóstól most az Index azt kérdezte, miért kell három dózist beadni az oltóanyagból, miközben a kormányzati kommunikáció kettőről szól.

„Arra utaltam januárban, hogy vannak olyan oltottak, akiknél nem alakul ki megfelelő szintű ellenanyagválasz, ezért adják néhány Öböl menti országban a harmadik adagot bizonyos embereknek”

– mondta az Indexnek Rusvai Miklós.

Kínában a párhuzamos klinikai vizsgálatok során egyes csoportoknak kettő, másoknak három dózist adtak. Jobb hatékonyságot mértek három dózis után, ám a két adag után elért szintet is megfelelőnek tartották, ezért az eredeti előiratban is meghagyták a két adagot

– fejtette ki a szakember, aki elképzelhetőnek tartja, hogy itthon is be kell majd adni bizonyos embereknek a harmadik oltást.

Rusvai szerint ajánlatos lenne egy reprezentatív szerológiai vizsgálatot elvégezni annak kiderítésére, hogy például 1000 emberből hánynál jelentkezett gyengébb immunválasz a második oltás után.

Közben kiderült az is, hogy itthon ősz előtt nem vizsgálják központilag, hogy mennyi antiteste termelődött azoknak, akiket a kínai vakcinával oltottak be, addig marad a magánlabor körülbelül 10-20 ezer forintért.

Forrás: index.hu

Címlapkép: MTI/Komka Péter

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
"Átfogó vizsgálatokra lenne szükség a kínai vakcina hatékonyságának mérésére"

Nahát, szinte pontosan ugyanezt hiányolja az ellenzék hónapok óta! És ezért mondják oltásellenesnek őket/minket!
Ócska tetvek kormányoznak :(
tothjani
Szerintem felesleges harmadszor is oltani.
Minden településre küldjön a TEK egy mesterlövészt aki kábító lövedékbe töltött COVID vakcinával egész évben lövöldözi az embereket. :(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.