Az ország keleti megyéiben ónos esőre, fagyott esőre lehet számítani hétfőn, de a délután folyamán ez átválthat havazásba is akár.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőn délkeleten, keleten további jelents mennyiségű ónos eső várható.

Délkeleten az ónos eső miatt piros riasztás van érvényben, a Dél-Dunántúlon havazhat

Ónos eső miatti figyelmeztető előrejelzés 2021. 12. 27-én

Fotó: met.hu

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég az országban, de az északi, délután pedig a nyugati megyékben csökkenhet a felhőzet. A déli országrészben várható vegyes halmazállapotú csapadék: havazás, fagyott eső, ónos eső egyaránt előfordul. A csapadékzóna napközben keletebbre helyeződik át, délután már az Alföld északi felén is lehet vegyes csapadék. Délután az ónos eső sok helyen havazásra, a keleti határ mentén esőre vált át. A csapadéktevékenység késő délutántól kezd gyengülni. Az északkeleti, északi szél többnyire mérsékelt marad. A hőmérséklet kora délután általában -2 és +3, késő este -5 és 0 fok között valószínű.

Hétfőre Csongrád-Csanád, Békés és Bács-Kiskun megyékre harmadfokú, azaz piros figyelmeztető előrejelzést adott ki a meteorológiai szolgálat az ónos eső veszélye miatt. Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyékben másodfokú, Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben elsőfokú figyelmeztető előrejelzés van érvényben. 

A délnyugat felől fokozatosan észak, északkelet felé terjeszkedő csapadékzónából a mai nap, vagyis hétfő során újabb több milliméter ónos eső várható az Alföld déli, délkeleti felén, majd pedig a Tiszántúlon. Főként a délkeleti régióban 5 mm feletti ónos csapadék is hullhat a nap első felében.

A csapadékzóna nyugati, északnyugati részén havazás várható, amely fokozatosan az ónos esőt, esőt, fagyott esőt, havas esőt váltja fel. Emiatt előbb a Dél-Dunántúlon, majd a Duna-Tisza közén, végül pedig a Tiszántúlon lehet lepel-5 cm körüli hómennyiségre számítani. A Dunántúl délkeleti megyéiben, valamint a Duna-Tisza köze déli részén azonban nagy területen 5 cm feletti hóréteg is kialakulhat. Havazás miatt Bács-Kiskun, Tolna és BAranya megyékre elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adtak ki.

Délkeleten az ónos eső miatt piros riasztás van érvényben, a Dél-Dunántúlon havazhat

Ónos eső miatt kiadott riasztás 2021. 12. 27-én

Fotó: met.hu

Az ónos eső miatt harmadfokú, azaz piros riasztás is érvényben van, Békés és Csongrád-Csanád megyék összes, és Bács-Kiskun megye keleti járásaiban lehet számítani erre a fajta csapadékra.

Hétfő éjjel többnyire borult lesz az ég, de az éjszaka első felében az északi megyékben átmenetileg kevesebb lehet a felhő. Az éjszaka első felében a Tiszántúlon még eshet a hó, fagyott eső, majd nagyjából éjfél körül mindenütt megszűnik a csapadék. Párásság, foltokban zúzmarás köd képződhet. A légmozgás mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és 0 fok között alakul, de a vastag hóval és vékonyabb felhőtakaróval borított északkeleti tájakon akár -10 foknál is hidegebb lehet.

Kedden általában borult idő valószínű, a nap első felében főként a középső országrészben lehetnek átmeneti szakadozások. Eleinte keleten, északkeleten még előfordulhat kisebb vegyes halmazállapotú csapadék (hó, ónos eső, fagyott eső, esetleg eső egyaránt), majd napközben átmeneti csapadékszünet valószínű, csupán a ködös, tájakon lehet helyenként szitálás, ónos szitálás, hószállingózás. Este északnyugat felől újabb vegyes halmazállapotú csapadékzóna érkezik. Mérsékelt marad a délies irányú légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +5 fok között várható.

Forrás: met.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.