Ugyan katás vállalkozóként rövid távon sok előnyhöz lehet jutni, az kérdés, hogy milyen áron. Alacsony nyugdíjra számíthatnak a katások – írja a HVG.hu.

Döbbenet! Kiábrándítóan alacsony nyugdíjra számíthatnak a katás vállalkozók
Fotó: Pixabay

A lap utánajárt, hogy pontosan mire számíthatnak a kisadózók a 2022-es trend alapján. 

A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) hatalmas népszerűségnek örvend:

mostanra már több mint 400 ezer vállalkozó választotta ezt az adózási formát. Kétségtelen, hogy a kata számos rövid távú előnnyel rendelkezik, gondoljunk akár az alacsony közterhekre, akár az egyszerű adminisztrációra – írja a HVG.hu.

Hosszú távon azonban komoly hátrányokkal is együtt járnak, köztük az egyik legfontosabb a nyugdíjjogosultsághoz kapcsolódik.

Eddig sem volt titok, hogy a katások rendkívül alacsony nyugdíjra számíthatnak, a lap szerint azonban 2022-től mégis új szintre emelkedik ez a probléma. 

A jelenlegi trendek alapján a katások örülhetnek, ha az állami nyugdíjuk eléri majd a havi 40 ezer forintot.

Az egyre rosszabbodó demográfiai helyzet miatt a nyugdíjrendszer súlyos fenntarthatósági problémával fog küzdeni a következő évtizedekben.

A legfőbb eltérés a katás vállalkozók és az alkalmazotti jogviszonnyal rendelkezők között, hogy az alkalmazottak esetében a tényleges jövedelmeket veszik figyelembe, míg a katások esetében egy egységes, törvényben rögzített járulékalapot.

Azaz hiába különbözik két katás jövedelme, mégis azonos állami nyugdíjjogosultságot szereznek. 2022-ben a katások járulékalapja havi 108 000 forint, tehát a nyugdíjszámításkor csupán ezt az összeget veszik majd figyelembe jövedelemként.

Létezik továbbá egy másik tényező is, amely nagyon kedvezőtlenül érinti a katás vállalkozókat. A nyugdíjtörvény elrendeli, hogy amennyiben a nyugdíjigénylő egy adott időtartam során alacsonyabb jövedelmet szerzett a mindenkori minimálbérnél, akkor az adott időtartamot is csak arányosan csökkentve lehet beszámítani szolgálati időként. Az arányosítás mértéke pedig azonos a megszerzett jövedelem és a mindenkori minimálbér arányával.

Korábbi számítások alapján azt lehetett feltételezni, hogy amennyiben valaki kizárólag katás vállalkozói jövedelemmel rendelkezik élete során, akkor mai értéken kb. 42 000 forint havi nyugdíjra lesz jogosult.

A mostani trendek fennmaradása esetén azonban még kedvezőtlenebb is lehet a helyzet. Ha a jövőben nem történik érdemi változás, akkor a katások örülhetnek, ha az állami nyugdíjuk eléri majd a havi 40 000 forintot. Összehasonlításképpen: aki egész életében a minimálbért kereste, ő mai értéken nagyságrendileg 100 000 forintos havi nyugdíjra számíthat majd.

További részleteket itt olvashat.

Forrás: HVG.hu
Címlapkép: Pixabay

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Csak nem kiábrándítóan kevés járulékot fizetnek!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.