K95, KF94, FFP2, orvosi maszk, duplamaszk, ruhaanyagból készült „házi” maszk és persze a kivágott vagy eleve lukacsos anyagból készített „menj a francba a hülye maszkviselési szabályaiddal!” maszk: az omikron miatt nem mindegy, melyiket használjuk és az sem, hogyan.

Támad az omikron variáns! Ezek a maszkok védenek a leginkább a koronavírus ellen

Fotó: pixabay.com

A legjobb védelmi kategóriába sorolható, itthon leginkább ismert maszktípus az európai szabványok szerint készült FFP2-es maszk, és bár nem teljesen ugyanaz a típus az amerikai szabvány szerint készített N95-ös és a koreai/kínai szabvány szerinti KN95-ös KF94-es maszk – írja a portfolio.hu

Az N95-ös amerikai szabvány szerinti maszkok – ha helyesen viselik – a levegőben szálló 3 mikronnál nem kisebb apró részecskék 95 százalékát képesek kiszűrni a Reuters összeállítása szerint.

A KN95-ös vagy KF94-es (KF – azaz Korean filter) jelzéssel ellátott maszkok 94%-ban szűrik ki ugyanezeket a részecskéket, és az európai FFP2-es szabvány szerinti maszkok is szintén a 94 százalékos szűrési képességgel rendelkeznek.

Az egy százalékpontos eltérés ugyanakkor nem befolyásolja a maszkok gyakorlati hasznosságát és szűrőképességét az eddigi tapasztalatok szerint. Mindegyik szabvány szerinti maszk több réteg polipropilén réteget tartalmaz, jól és szorosan illeszkedik az arcra.

Amire viszont nagyon kell figyelni, hogy a kilélegző-nyílással (pár centis műanyag szűrő a maszk szövetén) ellátott maszkok viselése nem ajánlott, ezek ugyanis lehetővé teszik a szűretlen levegő kilélegzését a maszkon.

Forrás: portfolio.hu

Címlapkép: pixabay.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.