Szinte az összes esetben egy egyszerű kormányhatározttal történt a módosítás, tavaly decemberben hatszor is megtörtént ez.

A hvg.hu cikke szerint tavaly összesen 85 alkalommal jelent meg olyan Magyar Közlöny, amelyben a kormány a költségvetést egy egyszerű határozattal írta át, ezzel pedig gyakorlatilag átláthatatlanná vált, hogy miképp is képzeli el az állami kiadásokat a kormány. 

3354 milliárdot csoportosított át tavaly a kormány, 85-ször módosították a költségvetést

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A cikk szerint tételesen 3354 milliárd forintot csoportosított át tavaly a Fidesz-kormány, a lap pedig megnézte, hogy honnan vették el a pénzt, mire költöttek többet az eredeti terveknél.

A magyar kormány évek óta már az előző nyáron el szokta fogadni a következő évre szóló büdzsét, ez 2020-ban sem volt így, akkor július 3-án már megszavazta a fideszes többség a 2021-ra szóló költségvetést, noha többen is mondták, hogy a világjárvány miatt még inkább nehéz ennyire hosszú távra tervezni. 

2021. január 1-jén lépett életbe az azévi költségvetés, azt más január 5-én átírta a kormány egy kormányhatározattal – ez pedig tavaly még 84 esetben, tehát összesen 85-ször fordult elő. Ez a hvg.hu szerint azt jelenti, hogy átlagosan 4 nap 7 óránként átírták a költségvetést. A parlament előtt május 26-án járt egy módosítás, a többi a Magyar Közlönyből derült ki. 

"A büdzsé kiadási főösszege 25 052 milliárd forint volt, ennek majdnem a hetedét, 3354 milliárd forintot mozgatott meg a kormány ezzel a 85 alkalommal. Ez természetesen szabályos így, de azt sikerült elérni vele, hogy szinte teljesen átláthatatlan legyen, épp mi a költségvetés aktuális állapota"

- olvasható a cikkben, amely szerint januárban és októberben volt a legkevesebb módosítás (4-4 alkalom), december 20-a után viszont 6 is volt, ebből 4 december 20. és 24. közé esett. Sokszor hó végén voltak módosítások, a legtöbb viszont szerdára esett. A két módosítás közötti leghosszabb időszak, 12 nap, április 17. és 28. között volt. 

A lap minisztériumról minisztériumra szedte össze, hogy hol és miképp változtak a módosítások hatására az összegek. Kitért a Gazdaságvédelmi, később Gazdaság-újraindítási alapra is, ahonnan a legnagyobb összeget – 244,326 milliárdot – a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter felügyelete alá tartozó területekre (vízművek, közútkezelés, Magyar Posta, MÁV, áramszolgáltatás), a második a listán pedig a miniszter hivatalának cége alá tartozó vállalatok forrásjuttatása volt (122,61 milliárd forint). 

ide tartoznak a vízművekkel, a közútkezeléssel, Magyar Postával, a MÁV-val vagy az áramszolgáltatással kapcsolatos költségek), a második a listán pedig az ő hivatalának cége alá tartozó vállalatok forrásjuttatása. A lap szerint sok esetben van reális magyarázat a kivételekre, ám van olyan is, amire nem nagyon lehet ilyet találni. 

"Vannak viszont olyan tételek is, amelyekre a legnagyobb jóindulattal sem lehet azt mondani, hogy bármi közük volna a gazdaság védelméhez vagy újraindításához. Már a Top20-ba odakerült a „külképviseletek igazgatása” nevű tétel, de a Miniszterelnökség igazgatására is elment 5,1 milliárd, a KKM központi igazgatására 1,4 milliárd, az Agrárminisztériuméra 1,1 milliárd, de 559 milliót az Igazságügyi, 100 milliót a Belügy-, 36 milliót pedig az Innovációs és Technológiai Minisztérium igazgatására is kivettek. A részletekből pedig az is kiderült, hogy ez a pénz nagyrészt arra az egyszerű célra kellett, hogy fizetést adjanak az ottani dolgozóknak, valamint a munkabérek utáni járulékokat kifizessék."

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 411 milliárddal többet kapott a módosítások hatására, a Pénzügyminisztérium 220, az Emberi Erőforrások Minisztériuma 216 milliárdot. A Miniszterelnökségen belül a gyermek- és ifjúságvédelem volt a legnagyobb vesztes, tőlük a tavalyi év folyamán 3,5 milliárdot, majd egy másik alkalommal 120 milliót vontak el. A tárca amúgy 9,4 milliárddal többet kapott a módosítások hatására az eredetileg tervezettnél. 

A Honvédelmi Minisztériumnak 75 milliárddal jutott több az eredeti tervösszegnél. Az önkormányzatok is 69 milliárddal többet kaptak, ám itt már vastagon megjelent a pártpreferencia alapú osztogatás: leginkább csak fideszes vezetésű települések és fővárosi kerületek részesültek a pluszösszegekből.

A teljes listát a hvg.hu cikkében lehet elolvasni.

Forrás: hvg.hu

58 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Ez egy kontár munka...
Amolyan Mekk Elek módra...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Horizont: Ha "kerékhiányos" bolsi fajkretén barmot látnál, efftársék elmebetege, kusikálva is belekukkanthatsz a tükörbe! Ott csalhatatlanul meglátod!
odst
"3354 milliárdot csoportosított át" - égetett el, lopott el, ellenőrizetlenül.

Polt Péter, a fél oldalra lebénult koravén g*ci, persze nem lát ebben semmi törvénytelent.
Erre azt tanácsolja nekem a fideszes paraszt, hogy jelentsem fel, ha törvénytelenséget látok.
Ezt már sokan megtették, és mi lett a végeredmény? NULLA !!!
Polt Péter az igazi ördög (maffiózók) ügyvédje!

Polt Péter lesz az első !!!
ómió
@Horizont: Ha kusikálnál, bolsiék fajkreténje, kezdd magaddal! Ezzel az elmebajod másrahazudását is megspórolhatod!
ómió
@Horizont: Ha kussolnál, bolsi fajkretén, ne másra hazudd magad, hanem kezdjed el!
ómió
@Horizont: Még mindig nem érted, bolsi elmebeteg, ha kusikálnál, kezdd magadon?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.