A Monetáris Tanács keddi ülésén a jegybanki alapkamat változtatására is sor kerülhet.

Szorítóban Matolcsyék – De bevetik-e a csodafegyvert kedden?Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A hét egyik legfontosabb, előrejelezhető eseménye a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi kamatmeghatározó ülése lesz. Az már most is látható, hogy Matolcsy György és csapata nincs könnyű helyzetben, hiszen a háború miatt a gazdasági növekedés a korábban vártnál gyengébb lehet, miközben az inflációs nyomás nem akar enyhülni – írja az mfor.hu

A keddi ülés kapcsán az OTP Bank elemzői azt írták, hogy márciusban a piac szerint 75 bázispontos alapkamat-emelés jöhet 4,15 százalékig, az OTP a korábbi ütemnek megfelelően 50 pontos emelést vár.

De csütörtökön közli a PM a részletes tájékoztatót az államháztartás központi alrendszerének 2022. február végi helyzetéről is.

A március 8-án közölt előzetes adatok szerint az év első két hónapjában az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 1433,7 milliárd forintos hiánnyal zárt. A 151,3 milliárd forintos januári többletet figyelembe véve a havi hiány februárban 1585 milliárd forint volt az egy évvel korábbi 738,5 milliárd forinttal szemben.

Csütörtökön adja ki a jegybank a márciusi Inflációs jelentését.

Az előző, 2021. decemberi jelentésben közzétett prognózis szerint idén 5,1 százalékos inflációt várnak, jövőre 4,7-5,1 százalék közöttit, míg 2023-tól az infláció a jegybanki céllal összhangban alakul. 

Pénteken közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a foglalkoztatottság-munkanélküliség februári statisztikáit.

A munkanélküliek száma 2022 januárjában 201 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,2 százalék volt. A 2021. november – 2022. januári időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 183 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,8 százalék volt. A 2021. november – 2022. januári időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 676 ezret tett ki, 75 ezerrel volt több, mint az előző év azonos időszakában. 

Forrás: mfor.hu
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.