Lehallgató és megfigyelő berendezést találtak általános helyettese irodájában egy ledes spotlámpában – erről osztott meg fotókat Facebook-oldalán Csőzik László, Érd ellenzéki polgármestere, aki rendőrségi feljelentést tett az ügyben.

"Dermesztő, ez az érzés borzalmas" – Interjút adott rejtett kamerával megfigyelt, és lehallgatott ellenzéki polgármester
Kép: Facebook/Csőzik László

Posztjában azt írja, a szobában zajló eseményeket vevő kémkamera az ott lévő számítógép felett volt, az azon megadott jelszavakat is felvehette.

Borzalmasan szomorú ez az eset, mert 33 évvel a rendszerváltást követően ilyesminek nem lenne szabad megtörténnie. De hogy őszinte legyek, az elmúlt évek megfigyelési botrányai – különösen a Pegasus-szoftver bevetése – után engem már semmi nem lep meg

– fogalmazott posztjában.

Csőzik László az eset után nyilatkozott a hvg.hu-nak.

Dermesztő, ez az érzés borzalmas. Nem azért, mert bármi félni valónk lenne, hogy miket mondtunk, én is próbálom úgy élni az életem, hogy akár egy webkamera is jöhetne velem. Hanem a tehetetlenség miatt.

Hogy kik, mikor és milyen céllal helyezhették el oda, nem tudjuk, csak a tudat van meg, hogy valakik vizsgálják, figyelik vagy figyelték őket.

Elmondta azt is, hogy mindenhol a mennyezetben a mennyezetbe két tucatnyi spotlámpa van beépítve.

Az egész két körülmény miatt lett gyanús. Egyrészt egyszerre égett két, majdnem egy soron lévő LED-izzó, de az egyik csak részlegesen húnyt ki és rendkívül furcsa fényben kezdett mutatkozni.

- mondta el.

Megtette a feljelentést, lefoglalták bűnjelként ezt a LED-izzót és igazságügyi műszaki, illetve informatikai szakértők kapnak most megbízást, hogy átnézzék. Azokra keresik a választ, hogy mikor tehették ki, mennyi időn keresztül működött, milyen elven és hova továbbította a jelet.

Két variáció van. Vagy egy internetes hostingot használtak, tehát van még 50 méteres körzetben valahol egy fogadóállomása. Vagy a Wi-Fi-rendszer jeleit használta arra, hogy továbbítsa az anyagot

A további kérdések és válaszok a HVG írásában olvashatóak.

Forrás: hvg.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.