Magyarországon a 2010-es kormányváltás óta egy versengő autoriter rezsim épül, amely szabad választásokon méreti meg magát, a körülményeket azonban mindig úgy alakítja, hogy minimalizálja a veresége esélyét.

Hamarosan Orbán megfizeti a negyedik kétharmad árát – nagyobbak a pofonok, mint várták

Az Orbán-féle választási rendszer legjobban ellenőrzött választása eredményezte a legmagasabb Fidesz-fölényt. A voksok 53 százalékát hozta el, enyhén felülmúlva a Medián egy hete a HVG-ben bemutatott 50 százalékos becslését.

A Momentummal kiegészült parlamenti ellenzék 35 százalékos szavazataránya pedig a legrosszabb eredmény 2010 óta, és messze ható következményei lesznek.Orbán ugyanis megszerezte azt a mozgásteret, amire a következő hónapok kihívásai miatt szüksége is lesz.

Orbán győzelme az ország eladósodásába, nemzetközi elszigetelődésébe és a társadalom lelkiállapotának további romlásába került.

A kétharmad viszont lehetővé teszi, hogy a garantáltan népszerűtlen lépéseket olyan politikába ágyazza a kormány, amivel nemcsak bűnbakot mutat fel választói számára, de látványosan elégtételt is vehet a kijelölt ellenség felett. A kormány régóta kínál kenyeret és cirkuszt; a jövőben várhatóan kevesebb lesz a juttatás, és ennek arányában több a vadállatok elé dobott ellenség, amely bárkiből fabrikálható.

Orbán mozgásterét most csak a nemzetközi helyzet szűkíti.

Erről maga is tehet. Vasárnap esti felszabadultságában nem csupán Sorossal szemben triumfált:

nem állta meg, hogy sértettségből vissza ne szóljon az őt személyesen kihívás elé állító ukrán elnöknek. Zelenszkijt épp aznap sorolta a kormány legyőzött ellenfelei közé, amikor a Kijev közeli Bucsában több száz civil holttestére bukkantak az ukrán katonák az oroszok kivonulása után.

A nyomok arra mutatnak, hogy a tettesek kivégezték tehetetlen áldozataikat, azt pedig műholdképek igazolják, hogy a gyilkosságok még az orosz visszavonulás előtt történtek.

Az Orbán számára fájdalmas döntés 48 órán belül meg is született:

az Európai Bizottság immár ötödik szankciós csomagjának tervezetében nemcsak az orosz szén behozatalát tiltják meg, hanem azt is, hogy egy uniós ország bármely vállalata orosz közbeszerzéseken vegyen részt.

Márpedig a paksi atomerőmű bővítésének beruházója, a Roszatom így választja ki a beszállítóit, köztük potenciálisan Mészáros Lőrinc és társai cégeit. És ha ez még nem lenne elég, Ursula von der Leyen bizottsági elnök közölte:

az olajembargó bevezetésén is dolgoznak.

Márpedig a Mol százhalombattai finomítóját az orosz kőolajra tervezték, más típusú nyersanyagot legfeljebb 35 százalékban tud felhasználni. Orbánnak és a pénzügyi kormányzatnak alighanem elő kell kapnia a kockás papírt, és jó néhány tervét újra kell számolnia.

Magyarországon is látszottak az előjelek, csak Orbánék nem voltak őszinték: a választások előtt azt ígérték, hogy velük minden megoldódik. Egyelőre ennek éppen az ellenkezője látszik.

A vétó árán biztosított energia pedig visszaüthet, Orbánt ugyanis pénzhiány is izzasztja. Az állam már majdnem az eleve óriási tavalyi túlköltésnek a felét, több mint 1500 milliárd forint hiányt lapátolt össze csak az év első két hónapjában, miközben a jelenlegi árakon az egész évre legalább ezermilliárd forint többletköltséget jelent csak a rezsicsökkentés fenntartása.

Az orosz állami bevételek 40 százalékát adó energiaexportról, Berlin álláspontjáról  valamint jogállamisági mechanizmus beindításáról a HVG360 cikkében olvashat bővebben. 

Forrás: HVG360

48 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
A sok hülye maffia hívő fel sem fogja, hogy mi vár erre az országra...
De éljen Orbán, éljen a párt...!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gyurka80
@Horizont: Elhiheted más sem nyal segget. De te magadból indulsz ki ezért gondolod más azt csinálja.
Gyurka80
@Horizont: Örökigazság , hogy mindenki magából indul ki!
Istenakinincsen
@Gyurka80: Zseni vagy és egyben a legnagyobb böszme.Ez a cikk arról szól,hogy ki fogja megfizetni a negyedik kétharmad árát.Nem arról hogy te kinek a valagát nyalod.Nyalhatod szabadon,ez a te dolgod senkit sem érdekel.
Unalmas már a böszmeferizés nem látod?Már 12éve semmi köze ehhez a mértéktelen tolvaj maffiaállamhoz.
Gyurka80
@Istenakinincsen: Téged nem kérdeztünk, úgyhogy qssss!
Istenakinincsen
@Gyurka80: Jajjj bocsánat Gyurikabácsi:(Legközelebb tőled kérek engedélyt hozzászólni:))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.