Az 50 ezres létszámból mintegy 13-14 ezer ember nem kapott semmilyen juttatást, ez pedig feszültséget okoz a rendőrségen belül a szakszervezetek szerint.

Az rtl.hu cikke szerint februárban összesen 91,4 milliárd forintot fizetett ki a rendőröknek a kormány úgynevezett fegyverpénzként, az egy főre jutó átlagos juttatás 2,7 millió forint volt. Ez az Országos Rendőr-főkapitányság által küldött válaszból derült ki, február 15-ig kellett elutalni a hivatásos állományban lévőknek a hathavi bérnek megfelelő juttatást. 

Átlagosan 2,7 milliós fegyverpénzt kaptak a rendőrök, de sokaknak semmi sem jutott

Czukor Gergely rendőr alezredes, az ORFK Határrendészeti Főosztályának osztályvezetője beszédet mond a Szerbiába induló 56. és Észak-Macedóniába induló 68. magyar rendőri kontingensek tagjainak búcsúztatásán a Készenléti Rendőrség budapesti központjában 2022. január 11-én

Fotó, címlapkép: Illusztráció – MTI/Mónus Márton

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) elnöke az rtl.hu-nak azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy 

A hivatásos állományon belül sem kapott azonban mindenki ekkora összeget, egy átlagos tiszthelyettes ugyanis nagyjából bruttó 350 ezer forintot, azaz nagyjából nettó 230-250 ezer forintot keres.

A kezdő rendőrjárőrök viszont még ennél is kevesebbet visznek haza, a fizetésük nettó 200 ezer forintot sem éri el, vagyis ők a fegyverpénz címén nagyjából egymillió forintot kaptak. A felsővezetők viszont akár 9 milliós fejenkénti fegyverpénzt is kaphattak (a központi szervek vezetőiről van szó), náluk ugyanis egy két évvel ezelőtti törvénymódosítás miatt 1,3-1,9 millió forint a bérezés – olvasható a cikkben.

A juttatásról korábban azt nyilatkozták, háromévente jár majd, de először 2023-ban kellett volna utalni, és mégis 2022-ben adták oda. Így lehetséges, hogy a 2026-os választás előtt lesz újabb fegyverpénz-folyósítás.

Az ORFK az rtl.hu-nak küldött válaszában kitért rá, a rendőrség hivatásos állományából mindössze 104-en voltak olyanok, akiknek nem járt a juttatás a rendelet értelmében. (Kizáró ok lehet, ha valaki lemondási idejét vagy önhibája miatti felmentési idejét tölti. Eredetileg a koronavírus elleni oltás beadatásához kötötték a juttatást, ám ez a szabály azóta el lett törölve.)

Óriási feszültséget okozott ugyanakkor, hogy a juttatás csak a hivatásos állomány tagjainak jár, a rendvédelmi igazgatási alkalmazottaknak (RIASZ) és a rendőrségi munkavállalóknak nem

– mondta Bárdos Judit az rtl.hu-nak. Az ORFK válasza alapján 13-14 ezren nem kaphattak semmit a mintegy 50 ezres összlétszámból.

„A RIASZ-osok és a munkavállalók karácsonyra sem kaptak semmit, a beígért átlag 5 százalékos béremelést pedig teljesítményhez kötötték, így sokan ebből is kimaradtak”

– mondta a BRDSZ elnöke.

A Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának vezetője, Powell Pál szerint a RIASZ-os dolgozók gyakran ugyanazt a munkát végzik, minta hivatásosok, sokszor ugyanabban az irodában ülve teszik ezt meg. Powell szerint rtehát előfordulhatott olyan, hogy egy pénzügyön dolgozó RIASZ-os úgy bérszámfejtett egy mellette ülőnek fegyverpénzt, hogy tudta, ő ebből egy forintot sem fog látni. Hozzátette, a hivatalos állomány tagjai örültek a juttatásnak.

Powell az érdekvédők által évek óta hangoztatott követeléseikből kettőt emelt ki, ezek egyike, hogy legyen bérrendezés, mivel a fegyverpénz nem helyettesíti a fizetések emelését. A szakszervezetek és érdekvédők szerint  össze kellene kötni a katonák és rendőrök illetményalapjait (a rendőröké jelenleg 38 650 forint, a katonáké 44 600 forint), mert ezek alapján számítják a béreket (egy kezdő rendőr ennek az alapösszegnek a 4,7-szeresét kapja, a szorzó a fokozat, a pozíció és az eltöltött évek alapján nő). Emellett növelni kell a rendőrök lakhatási támogatását is, és olyan biztosítási rendszert kell létrehozni, ami akkor is biztonságot nyújtana a rendőrnek, ha például egészségügyi okok miatt kellene leszerelnie. 

Sávos, a rendőrökre vonatkozó nyugdíjrendszer bevezetését is szükségesnek látják az érdekvédők, ebben el lehetne menni korábban nyugdíjba, csak akkor a teljes nyugdíj bizonyos százalékával kevesebbet kapna az illető. Az összeg sávosan emelkedne, a teljes nyugdíj akkor járna, ha az illető eléri az általános korhatárt.

Az rtl.hu a cikkben kitért arra is, hogy folyamatosan apad a rendőrség létszáma, tavaly júniusban ugyanis 51 228-an dolgoztak a szervnél, idén márciusban viszont már csak 50 342-en. Június elsjéig a veszélyhelyzet meghosszabbítása miatt csak közös megegyezéssel lehet távozni az állományból, vagyis a munkaadónak is bele kell egyeznie a leszerelésbe.

Forrás: rtl.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
helyes...oszd meg, és uralkodj...
...ezután nem csodálkozom, ha sok az ideges rendőr...pedig ha valakik, akkor a rendőrök az egyik fő támasza a hatalomnak...

mindenesetre érekes a kibaszásnak ez a formája...
ómió
Ja, efftársak! Az egyenlősdit majd a kommunizmusotokban várjátok! Akkor, "egyenlően", senki nem fog kapni!
Eladott Ország
"Divide et impera!" - vagyis "Oszd meg és uralkodj!" Julius Caesar, mely később többek közt XI. Lajos francia uralkodó mottója is lett.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.