Csapadékosan indul a pünkösdi hétvége utáni csonka munkahét.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden a sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek. 

Délutántól, estétől zivatarok érkezhetnek több helyen

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Késő délutántól elsősorban az ország nyugati kétharmadán határozottan növekszik a zivatarok kialakulási esélye, a késő esti óráktól főleg a Dunántúl nyugati és déli részén már nagyobb számban is előfordulhatnak. Az intenzívebb zivatarokat már kedd éjfélig bezárólag is kísérheti felhőszakadás (> 25-35 mm; leginkább a Dél-Dunántúlon), kisebb valószínűséggel jégeső (ált. 1-2 cm-t nem meghaladó), illetve viharos (> 60-70 km/h) széllökés. A zivatartevékenység szerda hajnalban várhatóan tovább fokozódik.

Kedden délután a délkeleti szél időnként megélénkül, majd estétől a Nyugat-Dunántúlon északnyugatira fordul, és helyenként meg is erősödik. Emellett zivatarok környezetében is lehetnek erős vagy viharos lökések. A hőmérséklet délután 26 és 32, késő este 17, 24 fok között várható. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 19 fok között alakul.

A meteorológiai szolgálat keddre felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki Zala, Somogy, Tolna és Baranya megyékre. Zivatarveszély miatt ugyancsak elsőfokú figyelmeztető előrejelzés van érvényben a fent említett négy megye mellett Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Nógrád, Heves, Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyékben.

Szerdán a frontális felhőzet csak lassan fog mozogni kelet felé, általában felhős idő várható, a keleti megyékben lehet kevesebb felhő és sok napsütés. Több helyen várható ismétlődő jelleggel zápor, zivatar, a Tiszántúlon kicsi a csapadék esélye. A Dunántúlon az északi, a Dunától keletre a délies szél megélénkül, a Dunántúlon erős széllökések is lehetnek. A hajnali hőmérséklet 13, 19 fok között várható. Délutánra a Dunántúlon 21 és 25, keleten 25 és 32 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Forrás: met.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.