A Dunántúlon nagy esély van hevesebb zivatarokra és felhőszakadásra a szerdai nap délutánján, de csütörtökön is marad az esősebb, de 30 fokot elérő és meghaladó forróság.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdán magasszintű felhőzet terjeszkedik keleti irányba, a legtöbb (szűrt) napsütés az északkeleti megyékben valószínű.

Több megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a várható felhőszakadás és zivatar miatt

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Ezzel szemben késő délutántól, estétől nyugat felől ismét megnő a zivatarhajlam. Zivatarokra főként a Dunántúlon lehet számítani, amelyek mellé elsősorban felhőszakadás (> 20-30 mm, de a nyugati és délnyugati megyékben > 40-50 mm is lehetséges) társul. A Dráva térségében heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket jégeső (~ 1-2 cm, néhol akár > 2 cm) és viharos széllökés (>60-90 km/h) kísérhet. A záporos, zivataros csapadékzóna várhatóan délkeleti irányban terjed majd tovább és csütörtök napközben hagyhatja el az országot.

A zivatarveszély miatt másodfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki a meteorológiai szolgálat Baranya, Somogy és Zala megyékre, elsőfokú figyelmeztető előrejelzés van érvényben Csongrád, Bács-Kiskun, Pest, Tolna, Fejér, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyékben.

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú figyelmeztető előrejelzés lett kiadva Baranya, Somogy, Tolna, Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyékre, elsőfokú figyelmezrető előrejelzés Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém megyékre lett kiadva.

A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 26 és 32 fok között valószínű, de a tartósan vastag felhőzettel borított tájakon ennél alacsonyabb értékek is lehetnek. Késő estére többnyire 18 és 26 fok közé hűl le a levegő.

Szerda éjjel döntően erősen felhős vagy borult idő lesz, az északkeleti tájakon lehet vékonyabb a felhőzet. Megközelítőleg az ország délnyugati felén sokfelé várható eső, zápor, zivatar, az intenzívebb zivatarokat felhőszakadás, jégeső is kísérheti. Általában mérsékelt lesz a légáramlás, de zivatarok környezetében viharos széllökésekre is számítani lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 20 fok között alakul, de az északi völgyek átmenetileg kevésbé felhős részein ennél pár fokkal hűvösebb is lehet.

Csütörtökön az előrejelzés szerint délelőtt hazánk délnyugati, déli felén még több helyen előfordulhat eső, zápor, zivatar. Délutánra azonban mindenhol megszűnik a csapadék. A vastagabb felhőzet lassan elvonul dél felé, mögötte csaknem mindenütt kiderül az ég. Helyenként megélénkül az északi, északkeleti szél, zivatarban erős lökések is várhatók. Délután 25, 30 fok közötti csúcsértéket mérhetnek.

Forrás: met.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.