A termékkör adóztatása most ismét az Európai Bizottság előtt van, de egyáltalán nem biztos, hogy a tovább adóemeléssel célt érnének a döntéshozók.

Brutálisan drága lehet a dohányzás is, de a helyzet nem ilyen egyszerű

Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP

Az Európai Bizottság jelenleg dolgozik a dohánytermékek európai adóztatásának (és így nagyrészt árképzésének) kereteit meghatározó irányelv felülvizsgálatán, és a javaslat 2022 utolsó negyedévére várható – írta meg az mfor.hu.

Az adóemelés sokak szerint teljesen kontraproduktív, hiszen a visszatartó erőt ezzel már nem lehet növelni, ráadásul a drágulás sokakat a fekete piac felé fordít, így az állami bevételek növekedése is megkérdőjeleződik.

Bonyolítja a helyzetet, hogy az Európa-szerte elszabadult infláció miatt a fogyasztók – egy része – nem képesek tolerálni a túlzott áremelkedést. Feltételezhető, hogy a túlzott költség emelések a dohánytermékek esetében sem működne a mostani szituációban, és sok fogyasztót a feketepiacra irányítana.

Forrás: mfor.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisGenyo2
Nagyon kilóg a lóláb, hogy a cigit nem kizárólag az egészségügyi plusz költségek miatt adóztatják, sem most sem eddig... (egy havi minimum TB "tagsági díj" most 8250 Ft, ennek bő másfélszerese az adó egyetlen csík cigin. Tessék elgondolkodni azon, hogy abból mennyi jut be vajon az egészségügybe és mennyi a miniszterelnök beteges mániái mellett kiköltekezős gazdaságpolitika hibáinak takargatására.)
KisGenyo2
Az árstoppos benyával járunk majd át szerbiába cigiért, ott még el is adunk belőle 20 litert és ingyen van a cigi! ;-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.