Az ország északkeleti és északnyugati részein várhatóak zivatarok kedden, kis eséllyel délnyugaton is eshet. Az ország középső és déli részein viszont a hőség lesz az úr, akár 36 fok is lehet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden napos idő várható fátyol- és erőteljes gomolyfelhő-képződéssel.

36 fok és zivatar, ez várható kedden

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Kora reggel északkeleten és (alacsony valószínűséggel) északnyugaton, napközben már elszórtan (legkisebb valószínűséggel délnyugaton) fordulhatnak elő zivatarok. Nyugat felől késő délutántól fokozatosan csökken a csapadékhajlam, legtovább keleten maradhat aktív a légkör, ott még az esti, késő esti órákban is lehet zivatar. A zivatarokat viharos (60-70 km/h-s, vagy annál erősebb, intenzívebb cella közelében akár 85 km/h-s erősségű vagy nagyobb) széllökés, illetve intenzív csapadék (néhol akár 20-25 milliméternél is több) és kisebb méretű jég kísérheti.

A zivatarveszély miatt az ország összes megyéjére elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki a meteorológiai szolgálat. Elsőfokú riasztás a zivatarok miatt keleten Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyék összes járásában, valamint a mosonmagyaróvári és a letenyei járások között húzott képzeletbeli vonaltól nyugatra fekvő járásokban van érvényben. 

Hőség miatt elsőfokú figyelmeztető előrejelzés Pest (benne Budapesttel), Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Fejér megyékben van érvényben. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 36 fok között valószínű. Késő estére 21 és 27 fok közé hűl le a levegő.

Kedd éjjel a gomolyfelhők nagy része összeesik, fokozatosan kiderül az ég. A záporok, zivatarok nagy része lecseng az éjféli órákig. A légmozgás jobbára mérsékelt marad. Zivatarok mentén azonban továbbra is lehet átmeneti szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 21 fok között valószínű.

Szerdán napos idő várható, főleg az északkeleti megyékben, illetve az Alpokalján helyenként gomolyfelhőkkel. Általában száraz idő lesz, de az északkeleti megyékben nem kizárt egy-egy zápor. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 31 és 36 fok között valószínű.

Forrás: met.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.