Valószínűleg ugyanarról az állatról lehet szó, amit nyáron figyeltek meg.

A 444 cikke szerint a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület a Facebook-oldalán számolt be arról hétfő este, hogy az egyik kamerájuk egy barnamedvét fotózott le a Bükk nyugati peremén, lakott településtől távol.

Medvét fotóztak a Bükkben

Fotó: Facebook/Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület

Az egyesület a posztjában kitért arra is, hogy valószínűleg ugyanarról a medvéről lehet szó, amit még június 23-án figyelt meg az EGERERDŐ Zrt.

Az egyesület a medveészlelés miatt felvette a kapcsolatot a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal (BNPI).

A cikk szerint a BNPI már 2020 nyarán közölte, hogy a környéken medve él. 

Mint akkor írták, a medvétől tartani kell, de félni nem, és az alábbiakat tanácsolták, ha valaki összefutna a természetben az állattal:

"A legfontosabb a közvetlen találkozás elkerülése. Ezért ha a közelben felbukkan vagy összefutnak vele, az állatot szemüggyel tartva, de nem a szemébe nézve, lassan, igyekezzenek minél távolabb kerülni tőle. A futást mindenképp kerüljék, ez ugyanis beindítja a genetikusan kódolt menekülés-támadási reflexét. Ha bocso(ka)t is látnak a közelben, mindenképp helyezkedjenek úgy, hogy ne kerüljenek az(ok) és az anyaállat közé.

Amennyiben a medve tovább közelít, ha a táskájukban/hátizsákjukban élelmiszer van, tegyék le a talajra, hagyják ott és távolodjanak tovább. Ha a medve mégsem tágítana és támad, feküdjenek hasra, a kezeiket kulcsolják a tarkójuk mögé, ha pedig hátra fordít, tartsák a kezeket a lágyrészeket vagy a fejet védelmezően. Nem lesz kellemes, de hamar elmegy az állat, s távozását követően pár perccel, irányával ellentétesen, hagyják el a helyszínt.

Ha pedig túl vannak az esetben, netán megsebesültek, a Természetvédelmi Őrszolgálat ügyeleti telefonszámán, a +3630-861-3808-on folyamodjanak mielőbb segítségért."

Forrás: 444.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
szegény maci, már ideje téli alvóhelyet találnia...meg némi fínom eleséget, mert olyan sovánka.
sokanvagyunk
@jesz: Szegény nem fog tudni így nyugovóra térni, ha megtudja hogy megfigyelés alatt van. :)
Emmersson71
"Nem a medvénél kell gyorsabban futnom, hanem a többieknél"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok