Ugyan november végén a BKV bejelentette, nem lesz idén fényvillámos, most úgy néz ki, mégis belefér majd a költségvetésbe. 

A főváros azt nem árulta el, hogy mennyit spóroltak ezzel a sokak nemtetszését kiváltó a döntéssel, az viszont kiderült, hogy az úgynevezett fényflotta – ami 7 villamost jelent – üzemeltetése milliós költséget jelentett volna a BKV-nak.

Pénteken azonban váratlanul kiadott egy közleményt a BKV, amely szerint mégis lesz fényvillamos az ünnepi időszakban.

Idén csak egy járművet díszítenek fel fényfüggönnyel, egy KCSV-7-est. A BKV szerint „ez a típus alkalmas arra, hogy plusz energia felhasználása nélkül üzemeltesse a fényfüggönyt, hiszen fékezési energiát visszatápláló rendszer működik rajta. Ez az eszköz a mozgási energiát alakítja át elektromos energiává, amit visszatáplál a rendszerbe, illetve az akkumulátorba. Ennek köszönhetően lehetőség van bizonyos mennyiségű LED-világítás plusz energia és többletköltség felhasználása nélküli üzemeltetésére."

A fényvillamos december 16-án indul és január 8-ig szállítja utasait. Arról, hogy pontosan hol és mikor láthatják a guruló csodát, a hvg.hu cikkéből értesülhetnek. 

Forrás: hvg.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.