Főképp a déli országrészben várható friss havazás, az észak-dunántúli területeken viharos szél hordhatja a havat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton túlnyomóan borult lesz az ég. Délelőtt dél felől ismét nő a csapadékhajlam, a Tiszántúlon a havas esőnek, esőnek, máshol a havazásnak van nagyobb esélye, majd az esőbe váltás határa a nap során egyre nyugatabbra tolódhat. Az északi, északkeleti szél élénk, a nyugati megyékben erős, olykor viharos lesz. A csúcshőmérséklet 1 és 5 fok között várható. Késő estére -2 és +4 fok közé hűl le a levegő.

Havazás, havas eső, ez várható szombaton

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Szombat napközben és este az előrejelzés szerint a Dunántúl déli felében jellemzően lepel-4 centiméter, de Baranya megye térségében 5 centimétert meghaladó mennyiségű hó hullhat – utóbbi miatt a megyére elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett az Alföld délnyugati részén is kialakulhat lepel-1-2 centiméter körüli (tapadó) hóréteg. A lehullott hó a délutáni órákban még várhatóan olvadozni fog.

Az Észak-Dunántúlon az erős, viharos szél hordhatja a havat. Az esti óráktól az Északi-középhegységben és az Észak-Dunántúlon is hullhat lepel – 1-2 cm körüli (tapadó) hó.

Szombat estétől túlnyomórészt borult lesz az ég, átmenetileg a keleti tájakon szakadozhat fel a felhőzet. Szórványosan várható csapadék: a Dunától keletre eső, a Dunántúlon inkább havas eső, hó. Arrafelé nagyobb területen is kialakulhat néhány centiméteres hótakaró. Az északi, északkeleti szél a Dunántúl nyugati megyéiben élénk, olykor erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -4 és +2 fok között várható.

Vasárnap az ország nyugati felében zártabb lesz a felhőtakaró, és arrafelé nagyobb a csapadék valószínűsége, míg keletebbre vékonyabb, szakadozottabb felhőzetre számíthatunk kisebb csapadékeséllyel. Eső kezdetben még csak a keleti megyékben eshet, majd a havazást, havas esőt a Nyugat-Dunántúl kivételével máshol is felváltja az eső. Az északi szél főként a Dunántúlon megélénkül. Kora délután többnyire 0, +8 fok várható, keleten lesz enyhébb az idő.

Forrás: met.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.