A korrupció mára foglyul ejtette az államot – mondja a Transparency International (TI) magyarországi ügyvezetője, Martin József Péter. Rendszerszintű problémára utal, hogy a volt fideszes államtitkár szabadlábon védekezik a Völner-Schadl ügyben.

Fogságba került a magyar állam, felülről vezérlik a korrupciót – értékelt a Transparency International

A korrupció fogságában vergődik Magyarország. Forrás: Pixabay

A TI magyarországi ügyvezetője szerint mára foglyul ejtette a korrupció az államot, ezért lett uniós sereghajtó hazánk a legfrissebb Korrupció Érzékelési Index alapján, amire még nem volt hatása az EU nyomására hozott intézkedéssorozatnak – írja a Népszava.

Martin József Péter szerint óriási a gond Romániában, Bulgáriában, Görögországban és Olaszországban is, de Magyarország rosszabbul áll, mert sehol nem annyira központosított, felülről vezérelt a korrupció, mint nálunk.

A TI Magyarország már tíz éve figyelmeztet arra, hogy az állami intézmények többsége nem autonóm, a központi kormányzat akarata szerint működik, „megszállásuk” lehetővé teszi az állam által vezérelt olyan korrupciós csatornák kiépítését, mint a közbeszerzési rendszer, korábban a letelepedési államkötvény-biznisz, a taopénzek elosztása, vagy a 35 éves koncessziók  írja a 24.hu.

Martin József Péter szerint a Völner–Schadl-ügy a rendszer része és mellékterméke is. Szemben sok másik üggyel, az ügyészség itt lépett és vádat emelt, számos gyanúsítottat letartóztattak, de Völner Pál szabadlábon védekezik, és az is rendszerszintű problémára utal, hogy a rendszerváltást követő időszak legsúlyosabb igazságügyi korrupciós ügyében egyelőre nem látszanak további politikai következmények.

A TI Magyarország ügyvezetője szerint a jogállamisági eljárás elindításával fordulat állt be az EU és az Orbán-kormány viszonyában, a Brüsszel által kikényszerített intézkedések csökkenthetik az uniós forrásokkal kapcsolatos korrupciót, de a probléma mélyebb, a csomag sem lesz képes helyreállítani a jogállamot.

A legfőbb gond az, hogy a magyar kormány hozzáállásán nem látszik a szemléletváltás. A titkolódzás tovább folytatódik, a törvények társadalmi egyeztetése rendre elmarad. Bár a mostani TI-felmérés a lakossági érzékeléseket nem tartalmazta, de a magyarok túlnyomó többsége tisztában van azzal, hogy súlyos a helyzet, mégis Magyarországon a legnagyobb a korrupció toleranciaindexe az EU-ban, a visszaélések nem ütik át az ingerküszöböt, a Völner–Schadl-ügy sem szült elemei felháborodást.

Az úgynevezett „hétköznapi” korrupció egyes területein érzékelhető javulás, de az „okosba megoldjuk”, az állampolgári stiklik, illetve a szervezett, „nagy” korrupció egymást legitimálja, hozzájárulva az apátiához.

A politikusok vagyonnyilatkozataival továbbra is vannak gondok. Régi, hogy nem megfelelő az ellenőrzés, új, hogy a mellékjövedelmeket csak sávosan kérik számon, a lakóingatlanokról nem kell számot adni, a magántőke-alapok tulajdonosai továbbra is rejtve maradnak.

Forrás: Népszava, 24.hu
Fotó: Pixabay

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
"A korrupció mára foglyul ejtette az államot..."

A fideSS pedig magyar népet.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jáger laszló
Ez 1 keresztény ország ahol a jó erkölcs a irányadó
Ergo a korrupció is hamarosan megszűnik,mert a kormányunk példát mutat és nem enged a bűn eluralkodását!!!
Előbb utóbb minden +oldódik!!!
Csak ki kell várni...
csak ennyi
barátilag
J.L.
csak úgy....
@Maccska: följelentés megtörtént,vagy csak itt irígykedsz te buzeráns?
ómió
"Transparencyék" ezt is meghazudták nekünk!? Kár, hogy a brüsszeli korrupciójukon is ott a "transparency"!
Lepényleső
Leeshet az állam,- azt hallva;hogy ez egy állam?
Aki Én
@Maccska: @ómió: @Shikari: @Őrnagy: @Csizmás Kond: attól, hogy ti nem értitek, ez még így van.
Hiába hazudoztok, meg bizonygatjátok mérhetetlen butaságotokat ismét.
Clavigo
@Shikari: Pofád alapállásba ,Shikarescu..Konstancában jártasd...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.