Ajka környékén találták meg a magyar felségjelzésű repülőgép roncsait, amihez fogható leletre még sosem bukkantak.

Megdöbbentő lelet: magyar felségjelzésű repülő roncsait találták meg
Kép: Honvédelem.hu

Első alkalommal találtak magyar felségjelzésű Focke-Wulf gyártmányú FW-190-es csatarepülőgép roncsaira hazánkban – írja az infostart.huhonvedelem.hu közleménye alapján. A rendkívüli leletre Varga László, a Laczkó Dezső Múzeum önkéntes fémkereső csoportjának egyik tagja bukkant rá. Miután az Ajka melletti szántóföldre beszerezték a szükséges engedélyeket, először néhány alumínium-darabot találtak.

Amikor kiderült, hogy vadászrepülőgépről van szó, a feltárást átadták a Magyar Roncskutató Egyesületnek.

Az összegyűlt leletek alapján a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakmailag indokoltnak tartotta a feltárást. A munkálatokat 2022. december elején kezdték el.

A feltárás során minden roncs az eredeti helyén maradt, ügyelve arra, hogy rekonstruálni lehessen a gép becsapódásának körülményeit és betemetés idejének megfelelő állapotot. Ezzel láthatóvá vált a több évtizeddel ezelőtti események utolsó mozzanata, ami gazdag leletállománynak köszönhetően igen látványos és a különböző alkatrészek jól felismerhetőek.

FW 190-es csatarepülőgépből Magyarországon eddig összesen három jelentősebb lelet került elő, mindegyik német felségjelzéssel. Mivel ez a repülőgép magyar, így a lelet rendkívül értékes. Ha pedig hozzátesszük, hogy a repülőgép szinte minden részéből – a légcsavaragytól elkezdve a motoron keresztül a sárkány különböző szerkezeti elemeiig – kerültek elő darabok, akkor elmondhatjuk, hogy ez a roncs nagyon komoly leletnek számít

– ismertette a lelet fontosságát Magó Károly zászlós.

A feltárás során emberi maradványok is előkerültek, olyan helyzetben, hogy csakis a pilótáé lehettek, akinek személyét azonban teljes bizonyossággal még nem lehet megállapítani.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Magyarország területén magyar felségjelzésű repülő roncsait találták meg.

Mi ebben a megdöbbentő?
Ha a holdon találják, na, az megdöbbentő.
jáger laszló
Na ebből sem lesz már repcsi,csak 1seknek jól fizető sokhavi pepecselés!!
Nosza rajta...
csak ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.