Általánosan megfigyelhető, hogy az ellenzékiek sokkal inkább rokonszenveznek más népekkel, mint a fideszesek, ám ez nem minden esetben van így.

A Publicus felmérése szerint a fideszes magyarok az oroszokkal szimpatizálnak, az ellenzékiek az ukránokkalMTI/Kovács Tamás

A Publicus Intézet a Népszava.hu megbízásából készített kutatásában arra volt kíváncsi, hogy a magyarok milyen mértékben éreznek rokonszenvet vagy ellenszenvet más népek iránt. Az életkor, nem és iskolázottság szerint reprezentatív felmérés során a megkérdezettek tizennyolc népről mondtak véleményt.

A népszerűségi lista első helyén az olaszok állnak (velük a magyarok 84 százaléka szimpatizál).

Őket követik az osztrákok (82 százalék), majd a lengyelek (81 százalék) a finnek és a spanyolok (80-80 százalék) következnek. Az adatok alapján 70 százalék fölött szerepeltek a csehek (78 százalék), a svédek (76 százalék), a franciák és a németek (74-74 százalék), a britek (73 százalék) és a szlovákok (71 százalék).

A 60-70 százalék közötti sávba kerültek a törökök (63 százalék), az ukránok (62 százalék), az amerikaiak (61 százalék) és az indiaiak (60 százalék). A pozitív válaszok mértéke 60 százalék alatt maradt a kínaiak (58 százalék) és a románok (55 százalék) esetében.

Egyetlen nép volt, amelynek „tetszésindexe” nem érte el az 50 százalékot, sőt jelentősen elmaradt attól: ez pedig az orosz (44 százalék).

Nem tudni, a válaszadók milyen megfontolásból tartják rokonszenvesnek vagy ellenszenvesnek az adott népet, de több mint valószínű, hogy a véleményalkotást gyakran meghatározták a politikai motivációk. Feltűnő legalábbis, hogy azokat a népeket, amelyek vezetőivel a fideszes kormány jó kapcsolatokat ápol, a kormánypártiak rokonszenvesebbnek találták, mint az ellenzékiek. És fordítva: azokat az országokat (népeket), amelyekkel a magyar kormány konfliktusokba keveredett, „lepontozták” a fideszesek. 

A listán csupán három olyan nép lelhető fel, amely nem az ellenzékiek, hanem a fideszesek körében örvend nagyobb népszerűségnek: a török, a kínai és az orosz. Minden más esetben az ellenzékiek viszonyultak nagyobb szimpátiával az adott néphez.

Érvényes ez a lengyelekre is. Az ukrajnai háború után – a fideszes kormány orosz párti külpolitikája miatt – alaposan megromlott a hagyományos lengyel-magyar barátság. Könnyen lehet, hogy ez köszön vissza a felmérés eredményében is: a lengyeleket a fideszes válaszolók 72, az ellenzékiek 88 százaléka minősítette rokonszenvesnek.

A különbség olykor egészen drasztikus. Az ukránokkal a kormánypártiak 34 százaléka szimpatizál, szemben az ellenzékiek 81 százalékával. A németek a fideszesek 50 százaléka, míg az ellenzékiek 89 százaléka számára rokonszenvesek. Az amerikaiak megítélésében is hatalmas az eltérés: a kormánypártiak 37 százaléka áll szemben az ellenzékiek 81 százalékával. Vagy lássuk például a svédeket, akiknek NATO-csatlakozását vonakodik megszavazni az Orbán-kormány: a fideszesek 55 százaléka eltörpül az ellenzékiek 91 százalékához képest.

Forrás: Népszava.hu

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Egész egyszerűen, a fideszes csak a fidesz útmutatását figyeli.
Ha másnap ez előzőnapi ellenkezője, akkor azt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Az efftársak, bizony, nagyon "rokonszenveznek"! Csak közben lophassanak!
drrotf
Olvasva a kommenteket az a véleményem hogy sokan nem értik ezt az orosz-ukrán háború miatt kialakított álláspontokat.Sokan azt mondják, hogy baloldal az ukránok mellett van.Én is azt gondolom, hogy az ukránok szenvedték el az agressziót , azt amit az oroszok követtek el tavalyi év februárjában.Én ezzel az álláspontommal nem az ukránok mellett állok,mert lehetnek olyan kérdések amelyekkel nem tudok egyetérteni, hanem azt fejezem ki, hogy egy erősebb hatalom soha nem támadhatja meg a gyengébbet csak azért mert neki több katonája vagy erősebb hadserege van!Én az agressziót ítélem el és azt gondolom, hogy az a nemzet akit a megtámadott egy erősebb, magával nem bíró fenevad az legalább szimpátiát érdemel, úgy ahogy mi is igényt tartottunk erre1848-49 vagy 1956 után.Szerintem ebben a háborúban egyáltalán nem érdekes, hogy milyen régi államról van szó,mert minden államot megillet a szuverenitáshoz való jog.Úgy gondolom, hogy ami nekem, mint magyarnak kijár,a védekezés joga, az mást is megillet állampolgárságtól függetlenül!A problémák lerendezésének ma már nem elengedhetetlen módja a háború, a diplomáciai utakat kellene itt igénybe venni az országoknak, csak hát sok nemzet még mindig azt hiszi , hogy az erősebb kutyának mindig igaza van, és ha nincs akkor háborúval megszerzi azt!
Menőmanó
A fideszesek a háborúpárti oroszok mellé állnak, miközben azt hazudják, hogy ők békepártiak.
Hogy a pichába nem sül le a bőr a pofájukról?
Menőmanó
@ómió: Jól mondod seggfej, az efftársaid bárkivel rokonszenveznek ha közben lophatnak.
ómió
@Menőmanó: Bolsi szarkupacként már te se ismered fel az efftársakat!? A magadéit! Már akkor se, amikor a "szent bolsi zsoltár" Internacionálétokat együtt harsogjátok!? És aközben se, amikor a Tarlós hagyaték 200 milliárdot szétloptátok!? Sürgősen igényelj magadnak donor kutyaagyat! Az mindig tévedhetetlenül felismeri az övéit! Tudom, így számodra eggyel kevesebb "másokrahazudnivaló" maradna, ami tetvesbolsiknál - mint te is - "pótolhatatlan veszteség"!
Namely
@Horizont: először is bocs a késői válaszért :)
" Honnan tudod én mire szartam vagy nem szartam??? "
Tehát akkor azt állítod, hogy amikor a jemeni népet irtották, te ugyanígy fel voltál háborodva? Visszakeressem? Vagy amikor a jenkik lerohanták Irakot, te ugyanígy fel voltál háborodva? Talán még a béketüntetésen is ott voltál Schiffer András mellett anno?
Vagy megkeressem, hogy mi a véleményed arról, amikor az izraeliek irtják a palesztinokat? Mennyire hullnak a könnyeid?
Lehet felháborodni, csak gondold át, mennyire valós az oka és mennyire művi...

Mert én nem voltam felháborodva egyik agresszió esetében sem. DE most sem vagyok. Miért? Mert ha nekünk lenne erőnk hozzá, ugyanezt csinálnák, és csináltuk akkor is, amikor volt, és csinálta minden nép, amikor ereje volt hozzá.

Amit én kritizálok az a gombnyomással előidézett "érzelmi" reakcióitok, hogy mindig az aktuális "hú-de-fontos" dolog iránt lelkesedik mindenki, ellenvéleményt nem tűrve.

Azonnal.

És felejti el azonnal, ahogyan a média nem azzal foglalkozik.

Apropó: hol a kovicc? Hol van a klímahiszti? Most már nem halunk ki de most azonnal? Mi van szegény migráncsokkal? Ja, most az már nem is fontos, ugye?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok