A Magyar Államkincstár (MÁK), amikor néhány hónapja jogtalanul követelte vissza három- vagy többgyerekes családok egy részétől az autóvásárlásra adott, akár 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Nagycsaládosoktól követelt több milliót a hibázó állami hivatal – megszolgálják az Orbántól kapott béremelésüket

Toyota Proace City Verso – sok támogatott döntött a típus mellett. Forrás: Toyota.hu

Április közepén többek esetében visszavonták a támogatás visszaköveteléséről szóló határozatot – írja a Telex.

A változás oka lehet egy pontosan meg nem nevezett bírósági ítélet is. Ez a Telex szerint a Győri Törvényszék március 9-i döntése lehet, amelyben a Dr. Horváth Péter ügyvéd által képviselt nagycsaládos autóvásárló ügyében elkaszálták az államkincstárt.

Az ítéletben szereplő jogszabály értelmezés alapján változtatta meg a kincstárt felügyelő Kulturális és Innovációs Minisztérium korábbi álláspontját. Elismerte, hogy nem kérhették volna vissza azonnal a korábbi köztartozásokra hivatkozva a pénzt. Előzőleg fel kellett volna szólítani az érintetteket, hogy 14 napon belül rendezzék a köztartozásukat, mert csak így tarthatják meg a támogatásból származó milliókat. Csakhogy ezt sok esetben elmulasztották.

A visszafizetési felszólításokban azzal érvelt az államkincstár, hogy az érintettek megszegték a pályázat egyik feltételét, amikor kérelmükben úgy nyilatkoztak, hogy nincs köztartozásuk. Egy utólagos vizsgálat során derült ki ugyanis, hogy a 28 ezer igénylő közül 65-en tartoztak az államnak, vagy egy önkormányzatnak amikor pénzt kaptak autóra.

Bár a családok egy része időközben rendezte sokszor csak pár ezer forintos hátralékát, őket sem kímélték, Azt is megtiltották, hogy a részben állami pénzből vásárolt autó eladásából fizessék vissza a támogatást. Az általunk megismert esetek egyikében sem tudtak az érintettek korábbi tartozásukról. Nem is akarták volna eltitkolni azt, de ez sem változtatott helyzetükön, mert a méltányossági kérelmeket szintén visszadobta az államkincstár.

Csak akkor voltak hajlandóak eltekinteni a követeléstől, ha könyvelési hiba miatt szerepelt köztartozás egy pályázó nevén, ahogy ez egy ismert tévés újságíró esetében is történt. Egyéb megoldásként közigazgatási pert indíthattak vagy részletfizetést kérhettek a megrángatottak, de ez utóbbi azzal jár, hogy végül nem 2,5 hanem 3 millió forintot kell törleszteniük a kamatok miatt.

A Telex többször kereste levélben a szervezetet, majd kérdéseket küldtek a minisztériumnak. A minisztérium elérhetetlen volt, az államkincstár nem ismerte el a hibát, de nem is cáfolt, pedig állami intézményként kötelességük a közvélemény tájékoztatása. Eddig egyetlen levélre sem válaszoltak és sajtóosztályukat telefonon sem lehetett elérni, mert a „belső szabályaik” szerint a porta nem kapcsolhatja a sajtóosztályt.

A Pénzügyminisztérium későbbre ígért válaszokat, majd megírták, hogy nem illetékesek, ezért az államkincstárhoz irányították a lapot. Szép munka: a minisztériumi főosztály-vezetők nem hiába kaptak nemrég akár hatvan százalékos, kétmillió forintig terjedő fizetésemelést a fideszes miniszterelnöküktől.

A lap olvasója 2021 elején vásárolta meg államilag támogatott, hétüléses Toyota Proace City Versóját. Neki sem volt tudomása arról, hogy családjának van kifizetetlen köztartozása. A 2022-es adóbevallás benyújtásakor derült ki, hogy férje szüneteltetett egyéni vállalkozás egy havi járulékkal tartozik, de a 25 ezer forintot a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál 2021. áprilisban rendezték. Az államkincstár 2022. októberében Ágneséket is felszólította, hogy fizessék vissza a Toyota vásárlására felhasznált 2,5 millió forintot.

Amikor a felszólítás miatt felhívta a kincstárt, az ügyintéző javasolta, hogy írjon egy keresetlevelet a helyi bíróságnak, de azt a kincstárnak küldje el. Ágnes ügyvédhez fordult, aki megírta a levelet, majd hamarosan kitűzték a tárgyalás időpontját, ám végül néhány napja megérkezett a fizetési felszólítást visszavonó határozat, vagyis nem lesz per, és olvasónak nincs más teendője.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mit tehetnek azok, akik már visszafizették a milliókat, illetve mi lesz azokkal, akik részletfizetést választottak és törlesztik a pénzt. Ha a jog előtti egyenlőség elvéből indulunk ki, esetükben sincs más választása az államkincstárnak, mint a 2,5 millió forint visszafizettetéséről szóló határozat visszavonása. Ezután vissza kéne kapniuk a támogatás teljes összegét.

Volt aki kölcsönből fizette vissza az állami támogatást, majd ezt abból a pénzből adta meg hitelezőinek, amit a családi autó eladásakor kapott. Ezeket a családokat jelentős anyagi kár érte, és sokuknak nem várt megrázkódtatást okozott az úgynevezett Családbarát Magyarország akció, amely olyan brutális hivatali bakikkal végződött, amelyre aligha készülhettek fel.

Dr. Gombolai Évát, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító csoportvezető jogtanácsosa azt javasolja, hogy a még nem rendezett ügyek érintettjei írjanak kérelmet az Államkincstárnak, amelyben a Kulturális és Innovációs Minisztérium újabb állásfoglalására hivatkoznak, és kérjék, hogy a kincstár erre tekintettel vonja vissza a korábbi határozatát. Dr. Gombolai szerint célszerű csatolni igazolást arról, hogy a kedvezményezettnek már nem áll fenn köztartozása, hiszen a törvény szerint abban az esetben, ha a hatóság megállapítja, hogy a másodfokú hatóság, a felügyeleti szerv (a minisztérium), vagy a közigazgatási bíróság által el nem bírált döntése jogszabályt sért, a döntését annak közlésétől számított egy éven belül, legfeljebb egyszer módosítja vagy visszavonja

A már bíróság előtt lévő ügyek esetében a hatóság kimondta azt a saját korábbi döntésével kapcsolatban, hogy jogszabálysértő, és vissza is vonta azokat. Ezért kell jelezni a korábbi ügyszámra hivatkozással az érintetteknek az Államkincstár felé, hogy ezt tegyék meg a bíróságon nem folyamatban lévő ügyekben is.

Külön kérdés, hogy akiknek plusz kára is keletkezett, akár kamatok miatt, akár a támogatással vásárolt autó kényszerű eladása miatt, az tud-e kártérítési igénnyel élni. Ezt a jogtanácsos szerint egyedileg kell vizsgálni, mert a kártérítési igénynek vannak feltételei, ám nem zárható ki, hogy adott esetben azt is érvényesíteni lehet, de Dr. Gombolai Éva nem zárja ki azt sem, hogy erre vonatkozóan a jogalkotó talál majd megfelelő megoldást.

Forrás: Telex
Fotó: Toyota.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

apoca62
Üzenem a tisztelt klikkhajhász, tájékozatlan cikkírónak:
Nézzük a tényeket.
1.Az államkincstári dolgozó jogosan járt el: az ügyfél, bár kis összeggel, de tartozott.
Aztán az államkincstári dolgozót, miután a kedves ügyfél rendezte a tartozását, utasították a követelés megszüntetésére.
2. Az államkincstári dolgozó úgy fog kapni béremelést, ha kollégáinak 10 %-át elküldik és a felszabaduló bértömeget "teljesítménytől függően" szétosztják (differenciáltan) a maradék 90 % között. Az államkincstári dolgozók jelentős része nem tud végzettségének, tapasztalatának megfelelő munkahelyen elhelyezkedni a versenyszférában: vagy elmegy takarítani, vagy átképzi magát. Addig ki tartja el a családot?

Tisztelt cikkíró!
Nem kell stresszelni, még jobban összeugrasztani a magyar társadalom egyes rétegeit. Ne erről írogasson, keressen valós társadalmi témát.

Tisztelettel,

Bánóczy Árpád
drrotf
Szerintem is az a helyes álláspont, hogy azt kell erősíteni egy újságírónak, hogy helyesen jár el az állam ha valaki úgy vesz fel állami támogatást ,hogy a feltételeknek nem felel meg, akkor azt az állam visszaköveteli.Hogy milyen módon teszi ezt , azt lehet csak kifogásolni.Az állami alkalmazott nem jogosult a közpénz helytelen , szabály ellenes módját figyelmen kívül hagyni, neki kötelessége a helytelenül igényelt állami pénzt visszakövetelni,mert ez a pénz nem az ő magán vagyona, és egyedileg nem engedheti el ennek visszafizetését és az pénzt igénybe vevőnek meg kötelessége az így felvett pénzt visszafizetni, mert az neki nem járt!Az helyes ha az újságíró felhívja a figyelmet a gondatlan állami eljárásokra, amelyek kellemetlenségeket okozhatnak az állampolgárnak, de azt semmiképpen nem erősítheti hogy a helytelenül kifizetett állami pénzt nem kell visszafizetni.
ómió
A nyilatkozatunkért, efftársak, bizony, felelősséggel tartozunk!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.