Tudják, hol van Suhajda Szilárd, hajnalban indul a keresőcsapat – közölték a hegymászó közösségi oldalán csütörtök este.

Megtalálták Suhajda Szilárdot a Mount Everesten – megszólalt a felesége
Fotó: Facebook/Suhajda Szilárd

A bejegyzésben azt írták: a Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében Suhajda Szilárd azt tűzte ki célul, hogy pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül ér fel a Mount Everestre.

A csúcsmászó a tervek szerint vasárnap elérte a 6400 méteren lévő 2-es tábort, majd hétfőn a 7200 méteren lévő 3-as táborban éjszakázott. Innen kedden kora hajnalban mászott fel a 7950 méteren lévő 4-es táborba, ahol felállította egyszemélyes sátrát.

A csúcsra kedd este, nepáli idő szerint 21:05-kor indult el, tökéletes időjárási körülmények között. A hegymászó GPS nyomkövetője a beállított tízperces intervallumok helyett azonban csak szórványosan küldött jeleket, esetenként akár négy órán át nem érkezett friss pozíció-meghatározás.

Műholdas telefonján viszont kétszer is bejelentkezett. Először nepáli idő szerint szerdán reggel 8 órakor, az úgynevezett Balcony tetejéről, 8450 méterről hívta a háttércsapatot. Lassan, de stabilan haladt. Másodszor a Déli-csúcs lábától, 8630 méterről telefonált, nepáli idő szerint szerdán 13:30-kor. Itt elmondta, hogy fizikailag jól van, de a mászás nehéz, és hogy elég késő van. Ugyanakkor határozottan teljesíthetőnek tartotta a csúcs elérését és a 4-es táborba történő biztonságos visszatérést.

Hangkapcsolat ezután már nem jött létre a mászóval – írták.

Négy órával később a nyomkövetője 8720 méterről küldött jelet. Az eltelt időből és a magasságból nem lehetett egyértelmű következtetést levonni haladásáról. A legközelebbi jel azonban két órával később, nepáli idő szerint 19:30-kor, még magasabbról, 8795 méterről érkezett. Ez a Hillary-lépcső magassága. A csúcs innen mindössze 53 méter szintkülönbségre, a mászó addigi mozgása alapján körülbelül másfél órányi mászásra van. Ez volt az utolsó lokáció, a jeladó több pozíciót nem küldött.

A műholdas jeladója alapján a legnagyobb elért magassága 8795 méter volt.

A tájékoztatás szerint a magyar háttércsapat – akik azóta megfeszített erőkkel dolgoztak a hegymászó felkutatásán és támogatásának megszervezésén – csütörtök reggel értesült róla, hogy Suhajda Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta.

A háttércsapat az esti órákban megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy csütörtök reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát elindítanak Szilárdért, akik optimális esetben már csütörtökön, a késői órákban felérhetnek hozzá.

"A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban és hiszek a csodákban"

– idézték Legindi Tímeát, az expedíció kommunikációs munkatársát, Suhajda Szilárd feleségét.

A közleményben jelezték: azt nem tudják, hogy a hegymászó elérte-e a csúcsot, de az egyértelműen kimondható, hogy ő az a hegymászó, aki "tiszta mászással" eddig a magyarok közül a legmagasabbra jutott a Mount Everesten. Teljesítménye ilyen értelemben egyedülálló.

Forrás: MTI

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
Az ilyen hobbyt űző ember miért nősül meg? Gyerekei is vannak? De jó lesz nekik árván felnőni,csak az emlék marad,de nem lesz ott a szülinapokon,stb,kegyetlen és könnyelmű az ilyen ember. Ha már családja van,onnantól szerintem a család a legfontosabb nem a hírnév hajszolása legalábbis nem az élete árán.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
gina
@Bástya Béla Elvtárs: Te az vagy látom, engem nem zavar mit tesz valaki , csak az zavar ha más ember életét serpák stb veszélyezteti, csak hogy elismerjék és több "like" ot kapjon, mennyivel másabb egy kábitós??? ha túl adagolja magát, tehát ez a pasi sem külömb, megérte neki !!!
Bástya Béla Elvtárs
@gina: Pont, vessző, kettőspont, felkiáltójel, kisbetű, nagybetű... Esetleg kérdőjel?!
gina
@Bástya Béla Elvtárs: Majd ha te német vagy és igy irsz magyarul akkor ugass te idióta !!! Látszik magyar vagy !!! . felkiáltó jellel
gina
@Bástya Béla Elvtárs: Beképzet vagy de mire??? ja hogy magyar vagy ennyi elég is ,vagy Irjam agolul is?
Bástya Béla Elvtárs
@gina: Nem magyar vagyok, s három idegen nyelven beszélek! Köztük az angol, a többit nem árulom el, mert annyira ritka, hogy rájössz, ki vagyok valójában!
jesz
..."Amikor elhaladtak mellette életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta."...

És? Nem tudtak ott és akkor segíteni? nem értem..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.