Tudják, hol van Suhajda Szilárd, hajnalban indul a keresőcsapat – közölték a hegymászó közösségi oldalán csütörtök este.

Megtalálták Suhajda Szilárdot a Mount Everesten – megszólalt a felesége
Fotó: Facebook/Suhajda Szilárd

A bejegyzésben azt írták: a Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében Suhajda Szilárd azt tűzte ki célul, hogy pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül ér fel a Mount Everestre.

A csúcsmászó a tervek szerint vasárnap elérte a 6400 méteren lévő 2-es tábort, majd hétfőn a 7200 méteren lévő 3-as táborban éjszakázott. Innen kedden kora hajnalban mászott fel a 7950 méteren lévő 4-es táborba, ahol felállította egyszemélyes sátrát.

A csúcsra kedd este, nepáli idő szerint 21:05-kor indult el, tökéletes időjárási körülmények között. A hegymászó GPS nyomkövetője a beállított tízperces intervallumok helyett azonban csak szórványosan küldött jeleket, esetenként akár négy órán át nem érkezett friss pozíció-meghatározás.

Műholdas telefonján viszont kétszer is bejelentkezett. Először nepáli idő szerint szerdán reggel 8 órakor, az úgynevezett Balcony tetejéről, 8450 méterről hívta a háttércsapatot. Lassan, de stabilan haladt. Másodszor a Déli-csúcs lábától, 8630 méterről telefonált, nepáli idő szerint szerdán 13:30-kor. Itt elmondta, hogy fizikailag jól van, de a mászás nehéz, és hogy elég késő van. Ugyanakkor határozottan teljesíthetőnek tartotta a csúcs elérését és a 4-es táborba történő biztonságos visszatérést.

Hangkapcsolat ezután már nem jött létre a mászóval – írták.

Négy órával később a nyomkövetője 8720 méterről küldött jelet. Az eltelt időből és a magasságból nem lehetett egyértelmű következtetést levonni haladásáról. A legközelebbi jel azonban két órával később, nepáli idő szerint 19:30-kor, még magasabbról, 8795 méterről érkezett. Ez a Hillary-lépcső magassága. A csúcs innen mindössze 53 méter szintkülönbségre, a mászó addigi mozgása alapján körülbelül másfél órányi mászásra van. Ez volt az utolsó lokáció, a jeladó több pozíciót nem küldött.

A műholdas jeladója alapján a legnagyobb elért magassága 8795 méter volt.

A tájékoztatás szerint a magyar háttércsapat – akik azóta megfeszített erőkkel dolgoztak a hegymászó felkutatásán és támogatásának megszervezésén – csütörtök reggel értesült róla, hogy Suhajda Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta.

A háttércsapat az esti órákban megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy csütörtök reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát elindítanak Szilárdért, akik optimális esetben már csütörtökön, a késői órákban felérhetnek hozzá.

"A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban és hiszek a csodákban"

– idézték Legindi Tímeát, az expedíció kommunikációs munkatársát, Suhajda Szilárd feleségét.

A közleményben jelezték: azt nem tudják, hogy a hegymászó elérte-e a csúcsot, de az egyértelműen kimondható, hogy ő az a hegymászó, aki "tiszta mászással" eddig a magyarok közül a legmagasabbra jutott a Mount Everesten. Teljesítménye ilyen értelemben egyedülálló.

Forrás: MTI

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
Az ilyen hobbyt űző ember miért nősül meg? Gyerekei is vannak? De jó lesz nekik árván felnőni,csak az emlék marad,de nem lesz ott a szülinapokon,stb,kegyetlen és könnyelmű az ilyen ember. Ha már családja van,onnantól szerintem a család a legfontosabb nem a hírnév hajszolása legalábbis nem az élete árán.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
izéke
Az ilyen hobbyt űző ember miért nősül meg? Gyerekei is vannak? De jó lesz nekik árván felnőni,csak az emlék marad,de nem lesz ott a szülinapokon,stb,kegyetlen és könnyelmű az ilyen ember. Ha már családja van,onnantól szerintem a család a legfontosabb nem a hírnév hajszolása legalábbis nem az élete árán.
Juhász István
Én még emlékszem az 1. megmászó- csapatból két névre : Hillary, Tanzing...De valamit nem értek. Ha igaz, akkor 3 serpát küldenek érte. A serpák úgy járkálgatnak odafent, mintha a főutcán korzóznának ? Számukra nem egy emberfeletti KIHIVÁS a Mount Everest ?@IZÉKE- vel értek amúgy egyet. Mindent a HIRNÉV érdekében, a család majd szépen, békésen elgyászolgat.
kakukkmadár
Minden valós emberi teljesítmény becsülendő. De nem szabad olyan embereket példaként mutogatni, akik szántszándékkal kacérkodnak a halállal! Nekik inkább a narkósokhoz hasonló kezelésre szoruló személyiségzavaruk lehet, a kezelés megmenthetné az életüket. Sajnos volt már nekünk több hasonló, pl. "láblevágató" hősünk, aki műlábbal(!) akart Mount Everestet mászni, azóta sem találják. Bölcs nagyapám szavait idézem: "Fiam, ha az Isten azt akarta volna, hogy függőleges sziklafalat másszunk, vagy száz méterekre merüljünk a víz alá, akkor szögek lennének a talpunkon és kopoltyúval lélegeznénk." Hozzáteszem, szárnyaink sincsenek.
Dr. Proktor
@Juhász István: Most mutasd meg utánérzés az egész, semmire nem jó kihívás elfogadása. Laposország álompolgára megmutatja effekt. Gyerekek is játsszák, ki tud magasabbról leugorni formában, aztán egyikük fülén orrán folyik a vér és megoperálják az amerikai úti agysebészeten...
Apropó, valamelyik serpa pont a napokban mászta meg huszonhatodszor a hegyet!
Dr. Proktor
... js megvan a véleményem a tiszteletre nem méltó szponzorokról, köztük a Kyocera, akik egy ilyen öncélú mutatványt támogatnak, mondjuk a leukémiás gyerekekért alapítvány vagy bármelyik tiszteletre méltó célért dolgozó alapítvány vagy szervezet helyett!
jesz
metalálták Suhajdát, már csak le kellene csalogatni. Nem tudni elérte-e a csúcsot, de ami biztos, hogy itt-ott megfagyott, és az oxigénhiány is fellelhető...
A többi már a hegyimentőkön múlik
Nyírfa
Örülök, hogy előkerült. Értem azt a szenvedélyt, ami hajtja őket, akár az extrém sportokat űzőket, de felmerült bennem az a kérdés, hogy a mentés költségeit ki állja.
A párja mindenkinek megvan a világban, én nem is azt firtatnám, miért nősül meg valaki, ha belehalhat a kedvtelésébe, amire feltette az életét, inkább azon gondolkoznék, miért küldi/engedi háborúba a gyermekét a szülő. Ugyanis, abból nagyobb valószínűséggel nem tér haza.
Nyírfa
@Horizont: Remélem, őt látták a tábor közelében.
justhpeter
@Shikari: Irgalmatlan nagy marha vagy, més a Kis Tenénnél is nagyobb ! Igaz, ez is egy csúcs.
Dr. Proktor
Óriási teljesítmény lenne és ugyanolyan értelmetlen is egyben, bungee jumpingolni egy meredély felett, egy szál horgász damilon...
Istenakinincsen
Mi a francért ment oda? Meglát egy hegyet és arra fel kell mászni élete árán is, mint az egyetemista aki meglátott egy vagont és jééé erre fel lehet mászni! Felmászott és szarrá égett. Kínjukban már nem tudnak mit csinálni az emberek?
Jó kondícióban lehetne értelmes hasznosabb dolgokat is csinálni az öngyilkosság helyett!
drrotf
@Istenakinincsen: Nekem is az jutott eszembe, hogy miért éri meg egy embernek hogy az életét kockáztassa?Legközelebb az jut az eszébe hogy mezítláb mássza meg a Himaláját, mert lennének emberek akik ennek is tapsolnának!Szerintem mindennek van határa amit nem szabadna túllépni.Ha viccelni szeretnék akkor azt mondanám, hogy az asszonytól könnyebben is megszabadulhat az ember!
Istenakinincsen
@drrotf: Áldozat ez az ember, szponzorok, pénz..., de csak ő tudta miért csinálta. Oxigénpalack nélkül odamenni ahol alig van már levegő? Engem az asszony nem engedett volna el. Ha viccelni szeretnék akkor azt mondanám, hogy nem tudom ki akart kitől szabadulni...
human
@Juhász István: A serpák pont azért tudnak könnyebben felmenni, amit írtál. Rendszeresen járnak fel. A szervezetük megszoktak a ritka levegőt. Egy magyar készülhet éveken keresztül, de azokkal a viszonyokkal ott fog szembesülni a szervezete is. Ez pedig sokkolni fogja és sokkal jobban megterheli, mint egy serpáét.
gina
@Bástya Béla Elvtárs: Te az vagy látom, engem nem zavar mit tesz valaki , csak az zavar ha más ember életét serpák stb veszélyezteti, csak hogy elismerjék és több "like" ot kapjon, mennyivel másabb egy kábitós??? ha túl adagolja magát, tehát ez a pasi sem külömb, megérte neki !!!
Bástya Béla Elvtárs
@gina: Pont, vessző, kettőspont, felkiáltójel, kisbetű, nagybetű... Esetleg kérdőjel?!
gina
@Bástya Béla Elvtárs: Majd ha te német vagy és igy irsz magyarul akkor ugass te idióta !!! Látszik magyar vagy !!! . felkiáltó jellel
gina
@Bástya Béla Elvtárs: Beképzet vagy de mire??? ja hogy magyar vagy ennyi elég is ,vagy Irjam agolul is?
Bástya Béla Elvtárs
@gina: Nem magyar vagyok, s három idegen nyelven beszélek! Köztük az angol, a többit nem árulom el, mert annyira ritka, hogy rájössz, ki vagyok valójában!
jesz
..."Amikor elhaladtak mellette életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta."...

És? Nem tudtak ott és akkor segíteni? nem értem..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.