Már a jövő héttől szembesülhetünk szúnyoginvázióval, Győr környékén több település a vezetője nem vár, kézbe veszik a vérszívók pusztítását.

Indul a szúnyoginvázió – Késik az irtás

Fotó: Pixabay

"A szúnyogpopuláció nagysága most van a csúcsán, ám ezekben a napokban az időjárás miatt nem tudunk mit tenni, de amint lehet, földi és kémiai gyérítést végzünk egészen addig, amíg eltűnik minden példány "– vázolta fel a Kisalföld.hu-nak a helyzetet Pintér Szabolcs, a Győr-Szol Zrt. szúnyoggyérítésért felelős munkatársa.

Az áradás után a víz most vonul vissza, még nincs benne lárva, megjelenésük a jövő hét elején várható, akkor Győrben földi biológiai úton gyérítünk – tért ki arra, hogy mire számíthatunk a következő napokban. Azt is hozzátette, hogy tavaly a száraz időszakban a vérszívók a szolgáltató által nem kezelhető csatornarendszerekből, házak környéki vízgyűjtőkből érkeztek. A mostani, csapadékos időszakban azonban az árterekről, a párás, füves-gazos területekről szállnak a városok fölé nagy mennyiségben. Viszont a jövő héttel jön a felmelegedés, onnantól kell a lakosság segítsége, ugyanis a zártkerti fű kaszálásával, kertünk rendben tartásával, a vizek kiöntésével sokat tehetünk a szúnyoginvázió megakadályozásáért.

70 ezer hektár – A héten az ország 215 településén közel ekkora területen irtott a katasztrófavédelem.

"A Szigetközben légi biológiai gyérítés már volt, ezt most földi biológiai kezeléssel egészítik ki" – sorolta Pintér Szabolcs, aki nemcsak Győrben és környékén felel a szúnyogok hadjáratának feltartóztatásáért, de a szigetközi települések vezetőinek is ad tanácsot. Arrafelé az országos katasztrófavédelem jelenleg földi kémiai kezelést alkalmaz. A szakértő hozzáteszi, két éve az unió megtiltotta a légi kémiai gyérítést, illetve csak rendkívüli esetekben alkalmazható a környezet védelme miatt, bizonyos csípésszám (igen magas, jóval magasabb, mint óránként száz per fő) elérése után, de természetvédelmi területen, vizes élőhely közelében semmiképpen sem. Győrben erre nem is lenne most szükség, ám a Szigetköz lakói igencsak szenvednek, ott jól jönne ez a fajta kezelés, erre már megkérték az országos tiszti főorvostól az engedélyt, bízva, hogy rövidesen megérkezik.

Forrás: Kisalföld.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Akkor mi marad a fecskéknek???
Maga a levegő!!!???
csak kérdezem szerényen
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.