Hosszú interjúban mesélt az Akadémia helyzetéről az intézmény újraválasztott elnöke.

Freund Tamás az MTA-ról: A kutatóhálózat „veszett fejsze nyele”, de a kutatási szabadság nem sérült

Freund Tamás elnök beszédet mond a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 196. közgyűlésén a tudós testület fővárosi székházában 2023. május 8-án. MTI/Soós Lajos

Az MTA újraválasztott elnökével, Freund Tamással készített interjút a Népszava. A kutatóhálózat elcsatolásakor nagy volt a felháborodás, számos tiltakozó megmozdulásra is sor került, így többek között az átszervezésről kérdezték.

Sokan féltek attól, hogy a kiszervezés egyik fő oka, hogy majd bezárják a társadalomtudományi intézeteket, amelyek kritizálták a kormányt. Ilyen végül nem történt, és egyetlen kutatócsoport sem lett megszüntetve. Az Akadémia azért sem „sikoltozik”, mert tulajdonképpen nem sérült a kutatási szabadság. Engem még senki nem keresett azzal, hogy megszabták volna, miről kutathatnak és miről nem. Emellett a teljes kutatóhálózatnak megduplázták a költségvetését, ami a régóta aktuális béremelést is lehetővé tette. A kiszervezés pillanatában volt egyfajta elbizonytalanodás, de én úgy érzékelem, ez mára megszűnt, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) egy stabil intézménnyé vált.

Hozzátette, a kormány egyáltalán nem gondolkodik abban, hogy a hálózat visszakerüljön az Akadémiára. Erről így fogalmazott:

Úgy érzem, ez már egy veszett fejsze nyele.

Freud beszélt a Csák János kulturális és innovációs miniszterrel, és a korábbi innovációs miniszterrel, Palkovics Lászlóval való együttműködéséről is:

Csák János minisztert amiben megegyezünk, azt be is tartja. Palkovics miniszter úrnál elég gyakori volt, hogy valamiben megegyeztünk, majd egy nappal később már más emlékei voltak.

Az Akadémia elnökeként az elképzeléseiről többek között ezt nyilatkozta:

Az alapkutatások finanszírozása fölött az MTA tudna a legjobban őrködni, már azért is, mert így kikerülnének a kormányzati felügyelet alól, a pályázati pénzek kizárólag tudományos kiválóság alapján lennének szétosztva. Nem történhetne olyan, mint korábban, amikor Palkovics miniszter úr, teljesen figyelmen kívül hagyva a szakmai bírálatot, az utolsó helyen végzett pályázatot átrakta az első helyre.

Forrás: Népszava

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

drrotf
Nem tudom pozitívan értékelni azt, hogy úgy néz ki ,hogy vannak normális vezetők és vannak normálatlanok!Az hogy éppen milyen vezető jut egy intézménynek, egy Akadémiának sajnos nem lehet tudni!
jáger laszló
Azért nem kell mindent szószerint venni
Majd évek múlva minden kiderül!!?,
Ha nem akkor beborul!!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
Giovanni Alba
@jáger laszló: ma, 12:38
Két típusba sorolnám a nyugtatgató (és roppantul idegesítő) kormányzati (és csatolt részei) nyilatkozatokat.
Az első: Most még korai véleményt nyilvánítani, várjuk meg, mit tud ez a gyakorlatban, meglátjuk hogyan válik be.
A második: Most már késő, akkor kellett volna szólni, amikor még csak tervezet volt.
Ezt a kettőt alkalmazzák felváltva, egyikkel mentegetik a másikat körbe, körbe
Giovanni Alba
@jáger laszló: Ó, bocsánat, nem tettem hozzá hogy barátilag. A "csak ennyi" azért maradt el, mert ez nem csak ennyi, ennél sokkal több.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.