A jövőben iskolai keretek között tanulhatnak horgászni a gyerekek. A Magyar Országos Horgász Szövetség célja, hogy azok a fiatalok, akik szeretik a természetet, és érdeklődnek a horgászat iránt, könnyedén megismerkedhessenek a sport alapjaival. A MOHOSZ már 2016 óta dolgozik a tárgy bevezetésén, az eredeti tervek szerint 2019-ig bevezették volna a sporthorgászat tanítását, azonban a koronavírus-járvány keresztülhúzta a számításaikat. Most azonban ismét előkerült a tárgy bevezetésének kérdése.

A Bors információi szerint azt tervezik, hogy hamarosan – cseh és holland mintára – Magyarországon is megteremtsék annak a lehetőségét, hogy az iskolában horgászni tanuljanak a gyerekek és megismerkedjenek a pecázás rejtelmeivel. A horgászat választott tantárgyként kerülne be a tantervbe, azaz nem lenne kötelező.

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) célja, hogy az általános iskolai oktatás részeként a sporthorgászat Magyarországon is az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend része legyen.

A MOHOSZ Horgászszervezeti Központjának főigazgatója, Dérer István a Borsnak elmondta,

a koncepciót egy szakmai anyag elfogadása után, központilag építenék be a tantervi keretek közé, ám nem biztos, hogy ez a testnevelésórákhoz kötődne.

Hangsúlyozta, a horgászat szabadon választható tárgy lenne azoknak a fiataloknak, akiket érdekel a természet, a horgászat.

Szakkörök már működnek

2019-ben elindultak az iskolai keretek között működő sporthorgász szakkörök, melyek óriási népszerűségnek örvendenek. Több mint száz, horgászszervezet által mentorált suli jelentkezett, és természetesen idén is pályázhatnak az iskolák

– mondta a Borsnak Dérer István, aki hozzátette:

nem csak a fiúk között népszerű, volt olyan csoport, amelyben a lányok voltak többségben.

A foglalkozásokon a gyerekek megismerkednek a környezetvédelemmel, megtanulják a hazai halfajokat felismerni, emellett olyan alapvető horgászathoz elengedhetetlen technikai dolgokat is elsajátítanak, mint például a horogkötés. Természetesen „valódi” horgászaton is részt vehetnek, emellett külön központi támogatási programmal horgásztáborokat is szerveznek a fiataloknak. A kurzus a legtöbb helyen az állami horgászvizsgával zárul.

Áder János is imád pecázni

Áder János kedvence, a horgászat is iskolai tantárgy lehet – A horogkötést is osztályozhatják majd a tanárok?

Áder János akkori köztársasági elnök egy kifogott hallal a Magyar Horgászat Nagyköveteinek VII. találkozóján és horgászversenyén, a Magyar Országos Horgász Szövetség rendezvényén Székesfehérváron, a palotavárosi tavaknál 2019. május 23-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Áder János volt államfő, a Magyar Horgászat Nagyköveteinek elnöke is szeret horgászni. Államfőként testőreivel járt el pecázni. Két éve a Ripostnak nyilatkozva elmondta,

Hatéves korom óta pecázom, de nem ismerek minden tavat, folyót. Ha olyan vízre megyek, ahol még nem jártam, akkor a helybeliektől szoktam tanácsot kérni, hol és mivel érdemes próbálkoznom. Mindegyik helynek megvan a sajátossága: egészen más technikát kíván a Duna, a Balaton vagy egy élménytó.

A Ripost az akkor még hivatalban lévő államfőtől azt is megkérdezte, hogy civilben is testőrökkel jár-e pecázni? Áder erre azt mondta,

Igen, de ez egyáltalán nem zavaró. Sőt, a csapat nagy részével megkedveltettem a horgászatot. Egyre többen vettek botokat, csalikat az elmúlt kilenc évben. Arra is büszke vagyok, hogy nemcsak a békéshalas pecázást, hanem a rablóhalazást is megszerették ez idő alatt.

Forrás: Borsonline, Index

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
A pénzrabló halászást orbánnal ő szerettette meg vagy magától is ment neki? Áder is egy utolsó kitartott élősködő féreg,megérdemelné,hogy haleledel legyen belőle családostól.
Sakk Matt
Disznóvágás, horgászat...
A kokózás nem opció?
simmering73
Kendertermesztés? Tanár is lenne hozzá.
Menőmanó
Ezeknek már teljesen elborult az agya. Ilyeneket legfeljebb szakkörben tudok elképzelni, nem kötelező tantárgyként.
Fizikát, kémiát, matekot, kéne tanítani, de nincs hozzá tanár. Pedig ezek ezek a jövő alapjai, nem a horgászat, a hittan, meg a honvédelmi ismeretek. Istenem de örülök, hogy nincs iskolás gyerekem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.