Szijjártó Péter fideszes külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten tárgyalt a Roszatom orosz nukleáris energetikai konszern vezérigazgatójával, Alekszej Lihacsovval.

„Szankciók nem csak írásos, hanem íratlan formában is léteznek" Szijjártó a paksi bővítésről beszélt

Családi kör. Forrás: Facebook

Hamarosan megindulnak a paksi bővítés újabb fontos előkészítő munkálatai, a módosított szerződéses keretrendszer biztosítja a gyorsabb előrehaladást a biztonsági szabályok teljes körű tiszteletben tartása mellett – közölte a miniszter.

A tárcavezető üdvözölte, hogy az Európai Unió egy hónap alatt jóváhagyta a két új paksi erőművi blokk építésére vonatkozó szerződés módosításait.

Ezekkel a szerződésmódosításokkal fel tudjuk gyorsítani a beruházást, egy csomó bürokratikus terhet le tudunk róla szedni, s egyértelműsítjük azokat a nukleáris biztonsági szabályokat, amelyek az európai sztenderdeknél is jóval szigorúbbak, és garantálják, hogy biztonságos erőmű fog épülni Pakson

– húzta alá.

Majd közölte, hogy rövidesen újabb munkálatok kezdődnek az építkezés előkészítése érdekében. Tudatta, hogy július elején megindul az úgynevezett résfalazási munka, amely rendkívül fontos a reaktorok biztonságos működésének szempontjából. Megkezdődik a talaj kitermelése, majd szilárdítása is, aminek eredményes elvégzését követően a projekt stratégiai fontosságú pontjának számító, úgynevezett első beton is lekerül majd a földbe.

Mind a Roszatom, mind mi, a kormány részéről elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy az új paksi blokkoknak a következő évtized legelején szolgálatba kell majd állniuk, ezáltal is tudjuk biztosítani azt, hogy a rezsicsökkentés eredményeit Magyarországon hosszú távon fenn tudjuk tartani

– szögezte le.

"Eddig sikerült elérnünk azt, hogy a nukleáris ipart semmifajta szankció ne sújtsa, ugyanakkor pontosan tudjuk, hogy szankciók nem csak írásos, hanem íratlan formában is léteznek" – hangsúlyozta.

Szerinte számos nemzetközi szereplő próbálja blokkolni, lassítani a paksi bővítést. Állítása kapcsán az államok energiabiztonságának garantálását célzó beruházások akadályozásáról szuverenitás elleni támadásról magyarázott.

Ezért arra kérjük, arra szólítjuk fel a nemzetközi színtéren mozgó szereplőket, hogy fejezzék be a paksi beruházás lassítása vagy akadályozása érdekében kifejtett tevékenységüket, mert egyrészt azok nem lesznek eredményesek, másrészt pedig nem tudjuk elfogadni, hogy az energiaellátásunk biztonságát kockáztassák

– tette hozzá.

Forrás: Facebook
Fotó: Facebook

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Németországban 2023 január 1-től minden újonnan épített, illetve felújított háztetőre napelemet kell felszerelni. A válasz egyszerü! Ha minden tetőre napelem kerűlne, lehet hogy kiderűlne, hogy Paks 2 felesleges! A gond csak az hogy Magyarországban még a napot is ellopják! Fényévekre vagyunk. Amíg az ország legalja kormányoz, mást nem lehet várni!
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/322990095_832369944492051_5693473879677482856_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=5cd70e&_nc_ohc=HVlvrW4MF_IAX_VuEQ0&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfCJJ_1fMj8gHkBesq2dzpqLrniLi0XoYBQXDADNO3IIkQ&oe=64836E94
"Németország 2045-re elérhesse az új klímavédelmi törvényben meghatározott klímasemlegességet, és a beépített fotovoltaikus kapacitás Németországban a jelenlegi 55 (gigawatt, ! ) körüli szintről 2030-ra nagyjából megnégyszerezhető legyen 200 gigawattra, az új épületek napenergiával kapcsolatos kötelezettsége a közeljövőben törvénybe foglalják. Sok német szövetségi állam már döntött arról, hogy 2022-től vagy 2023-tól kötelezővé teszi a fotovoltaikus rendszerek telepítését az új épületekben és a tetőfelújításoknál. " Van aki nem Paks2-ben gondolkodik...
Egyébként a szankciók a Roszatomra is vonatkoznak, csak ez a két szélhámos, bűnöző barom nem akarja tudomásul venni, míg szabadlábon vannak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.