Májusban drasztikusan csökkent a kiskereskedelmi forgalom, az emberek kevesebbet vásárolnak, és a benzinből is kevesebb fogy – írta meg a Telex.

Jelentősen csökkent a boltok forgalma, és kevesebbet tankolunk

Fotó: Pixabay

Központi Statisztikai Hivatal gyorstájékoztatója alapján lehozta a Telex, hogy májusban a kiskereskedelem forgalma a nyers adatok szerint 12,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, amennyiben megtisztítjuk az adatokat a naptárhatástól.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 7,3 százalékos csökkenést regisztráltak, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 10,9 százalékkal esett vissza az értékesítés volumene. Az üzemanyag-kiskereskedelem esetében pedig jelentős, 25,9 százalékos visszaesést tapasztaltak. A fentiek úgyszintén a naptárhatástól megtisztított adatok.

Ha pedig a szezonális és naptárhatással kiigazított adatokat nézzük, akkor a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,8 százalékkal maradt el az előző hónaphoz képest. Az idei január-május időszakban, szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint, a forgalom volumene 10,8 százalékkal alacsonyabb volt mint az  előző évben. 

Az online vásárlások és a csomagküldő szolgáltatások is visszatükrözik mindezt, itt 9,3 százalékos volt a csökkenés. A gazdaság többi szegmensében is ugyanez mondható el, kivéve a gyógyszeripart, ahol 4,6 százalékkal nőttek az eladások.

Forrás: telex

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.