Véget ért az árstop, a hatósági árazás alól felszabadult alap élelmiszereket augusztustól a beszerzési ár alapján árazzák be a kereskedők. A GKI szerint két hónap múlva várható majd nagyobb áremelkedés, amikor a kötelező akciózás után a nagyobb boltok is visszatérhetnek a piaci árakhoz. 

Látványosan, van, ahol duplájára drágult a cukor, a hústermékek ára is nőtt az árstopok után több boltban

– derül ki az RTL körképéből.

Vége az árstopoknak: duplájára drágult a cukor több áruházban is és még nincs vége az áremelkedéseknek

Fotó: Pixabay cco

A GKI szerint két hónap múlva várható majd nagyobb áremelkedés, amikor a kötelező akciózás után a nagyobb boltok is visszatérhetnek a piaci árakhoz. Ennek ellenére a szakértők arra számítanak, hogy az árstop kivezetése segíteni fogja az infláció csökkenését.

Hétfőn még 250 forint, vagy ennél is olcsóbb volt a kirstálycukor kilónkénti ára, mára 450-500 vagy e feletti árakat látni a polcokon, a kisboltokban még rosszabb a helyzet. A cukortermelők szerint az eddigi ár volt túl alacsony.

Dorogi Árpád, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke azt nyilatkozta az RTL-nek, rendkívül magas energiaárak mellett állították elő a cukrot 2022 októbere és decembere között. Szerinte

nem tud olcsóbb lenni a cukor, hogyha az előállítási költségeket megfizettetjük a fogyasztókkal.

A nagy áruházláncok az eddigi árstopos termékeket legfeljebb beszerzési áron adhatják, kettőt pedig ennél is 15 százalékkal olcsóbban adhatnak csak el. A kormányzati árfigyelő szerint a legtöbb bolt a lisztet akciózta le, aminek így kilója az eddiginél is olcsóbb, 140-150 forint lett. Van olyan nagy áruházlánc is, amely a sertéscombot és a csirkemellfilét választotta akciós terméknek, ezért ott az eddigi árszinten maradt e húsfélék ára, ellentétben a többivel.

A Napi.hu is arról ír, hogy az árváltozásokban az figyelhető meg, hogy van, ahol duplájára nőtt a kristálycukor ára, de mindenütt megdrágult, míg a búzafinomliszt is többe kerül, de még kétszáz forint alatt maradt a kilónkénti ára.

A húsok ára emelkedett még látványosabban, nem egy helyen kétezer forint fölé kúszott a legalacsonyabb kilónkénti ár, bár van, ahol akciósan továbbra is kevesebbet kell érte fizetni.

A tojás viszont jellemzően olcsóbb lett a láncoknál vagy a nagyobb méretet adják kedvezőbb áron.

Több helyütt olcsóbb lett az étolaj, viszont emelkedett az ára, a sertéscombnak, a csirkemellnek, és van, ahol például az UHT tej vagy a csirkeszárny ára – akcióval vagy anélkül – változatlan maradt.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@ómió: @verőce21: ,,Pupákra verik a lengyel élelmiszerárak a magyart
A lengyeleket az orosz-ukrán háború, a szankciók ugyanúgy, vagy inkább jobban érintik, mint Magyarországot. Ennek ellenére az inflációs adataik többszörösen jobbak.
Lengyelország több millió ukrán menekültet fogadott be. Főleg asszonyokat és gyerekeket, tehát ezzel munkaerőpiacát nem tudta jelentősen javítani. Emellett komoly fegyverarzenált adott át Ukrajnának, vagyis a költségeket tekintve jóval többe kerül nekik az ukrajnai háború, mint Magyarországnak. Ennek ellenére az ottani élelmiszerárak a magyarhoz képest olyannyira kellemesek, hogy az ember alig hisz a szemének."

piacesprofit.hu/cikkek/gazdasag/pupakra-verik-a-lengyel-elelmiszerarak-a-magyart.html
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@ómió: Belőled is a legrosszabbat hozza ki az orbáni-infláció, te agyalágyult hazudozó.
De te imádod ha szopatnak. De miért nem csendben, te buta suttyó?
Aki Én
@ómió: ...egyébként akkor nem lesz brutális az orbáni-infláció?
Jesszus, buta suttyó...
ómió
@Aki Én: Mi van, bolsiék elmebetege!? Rosszul ébredtél!?
Aki Én
@ómió: akkor nem lesz brutális az orbáni-infláció?
Jesszus, buta suttyó...
ómió
@Aki Én: De, bizony, bolsiék aberrált elmebetege! Még a lengyel "kánaánban" is "brutális a zorbáni infláció"! Sőt! A magadfajta elmebeteg tetvesbolsiknak még a marson is! Mars oda!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.