2024-től (a felvételivel együtt) teljesen átalakul az érettségi – írja az Eduline.

2024-től változik az érettségi, nem feltétlenül jó irányban
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Magyar nyelv és irodalom

A legdrasztikusabb változás valószínűleg a magyarérettségit érinti, ugyanis sokkal inkább a lexikális tudásra helyezi a hangsúlyt, mint az elődjei. 2024-től a szövegértési feladatsor nyelvtani feladatokkal fog kiegészülni, míg a gyakorlati szövegalkotást és az érvelés eltűnik a vizsgáról, helyette egy irodalmi-műveltségi tesztet kell majd kitölteniük a diákoknak.

A rövid, gyakorlati szövegalkotási feladattípusnak a kiiktatásával másfél évtizedet lép vissza az új tervezet

– olvasható a Magyartanárok Egyesületének korábbi állásfoglalásában, melyben azt is írják, hogy a műveltségi teszt beiktatása a 21. századi koncepciójától való radikális eltávolodást, mintegy 80 éves visszalépést jelent."

A szóbeli vizsga tételsorába a hat új kötelező életműtétel mellé (Kosztolányi Dezső, Arany János, Babits Mihály, Petőfi Sándor, Ady Endre és József Attila) további négy személy kerül; Jókai Mór, Mikszáth Kálmán, Vörösmarty Mihály és Herczeg Ferenc, az utóbbinak a nevét pedig a diákok egyelőre alig ismerik.

A pontozás is váltzik. Míg korábban a jó helyesírásért és a megfelelő külalakért a vizsgázók extra pontokat kaptak, addig 2024-től a hibák pontvesztéssel járnak majd. 

Történelem

A történelemérettséginek 2024-től átszabják a témaköreit, szintén inkább a lexikális tudásra építkezve. A Történelemtanárok Egylete szerint az intézkedés „évtizedes visszalépést eredményez.”

Természettudományok és digitális kultúra

A természettudományos tárgyak érettségi vizsgája a tervek szerint az eddigi vizsgafeladatok helyett egy saját kutatás, projektmunka lesz. Ennek témáját a diákok már a tanév közben kiválaszthatják, a kidolgozásuk pedig hasonló lesz az egyetemi diplomamunkához, amit meg is kell majd védeniük.

A változás elsősorban a biológiát, a földrajzot, a kémiát és a fizikát érinti, de változni fog az informatika – vagyis már digitális kultúra – érettségi is, melynek feladatsora új témákkal fog kiegészülni a következő évben. A középszintű, 180 perc alatt megoldandó feladatsor témakörei:

Szövegszerkesztés

Számítógépes grafika és képszerkesztés

Bemutatókészítés

Táblázatkezelés

Adatbázis-kezelés

Publikálás a világhálón

Algoritmizálás, adatmodellezés

A programozás eszközei

További nehezítés, hogy a középszintű digitális kultúra feladatsorban szerepel az algoritmizálás témakör is, ami korábban emelt szintű követelmény volt.

Új tantárgyak

2024-től érettségi tantárgy lesz a fenntarthatóság, Ebből a tárgyból is projektmunkát kell majd készíteni, a szóbelin pedig a vizsgázóknak a részletesen dokumentált munkafolyamatról kell majd számot adni.

Forrás: eduline.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
@Sikari: a megszerzett vagyonkára vagyunk kíváncsiak, nem a magyarázkodásra.

A tudásra meg ott van a lexikon, wikipédia, és az AI. Halottál már ezekről? Nem? Akkor hallj meg.
Qqberci
Hogyhogy a seggnyalás még nem tétel?...
Nyírfa
Fenntarthatóság? Úgymint akkugyárak Bicskéig meghosszabbítva, erdőirtás, folyó- és talajvíz-szennyezés, Kishantos sóval való beszórása, földműveletlenség, fertő-tavi pusztítás, balatoni nádtalanítás és betonozás, térkő térkő hátán zöldre festve?
Az Orbán-kormány degeneráltjai akarnak fenntarthatóságra "nevelni"? Értem én a viccet, ha van benne humor.
De ebben nincs. A maga abszurditásában ez egy rettenetes dráma.
Peller Anikó
@Sikari: a megszerzett vagyonkára vagyunk kíváncsiak, nem a magyarázkodásra.

A tudásra meg ott van a lexikon, wikipédia, és az AI. Halottál már ezekről? Nem? Akkor hallj meg.
Emmersson71
"...a gyakorlati szövegalkotás és az érvelés eltűnik a vizsgáról"

Én már elsőben közöltem a magyar tanárommal, hogy az érvelést választom :)
Úgy is lett...
Emmersson71
@Shikari: Félremagyarázzátok! Az nem tudás, ha bemagolsz valamit a vizsgára! Ellenben, ha értelmezel valamit vagy észérvekkel alátámasztasz egy álláspontot - pl ez hiányzik itt sok NER-bérenc esetében -, az valódi tudást igényel.

Az a kutyát nem érdekli, mikor született XY író, de az sokkal érdekesebb, el tudja-e helyezni korban a diák, tudja-e, kik voltak a kortársai, milyen közegben, történelmi helyzetben alkotott!

De nyilván beszélek itt a falnak :P

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.