A heves zivatarokat erősen viharos szélrohamok és akár 3-5 centiméteres jég kísérheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat heves zivatarok kialakulására figyelmeztet. Hétfőn az ország nyugati felében, kedden északkeleten alakulhatnak ki heves zivatarok, viharos szél és jégeső kíséretében – írja a Röviden.

A meteorológiai szolgálat szerint a hét első napján hevesebb zivatarok kialakulására kell számítani Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyékben. Ezek területére másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki. Kedden Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg területén várhatók hevesebb zivatarok.

Hétfőn késő délutántól előbb a Dunántúlon, a késő esti óráktól a középső országrészben, majd hajnaltól az északkeleti megyék kivételével másutt is egyre többfelé alakulhatnak ki zivatarok.

Brutális, ami jön: több megyében piros riasztást adhatnak ki

Zivatar, jégeső. piros riasztás... Forrás: Pixabay

Ezekhez óránkénti 60-90 kilométeres széllökések, jégeső és intenzív csapadék is társulhat. Északkeletre várhatóan kedden délután érnek el a zivatarok.

Az egymást követő zivatarcellákból néhol 30-40 millimétert meghaladó csapadék is lehullhat.

Kedden napközben a Dunakanyar, az Északi-középhegység térségében, illetve az Alföld keleti részén fordulhatnak elő heves zivatarok.

Az időjárási helyzet függvényében hétfő este, késő este a Dunántúl északnyugati felén piros riasztást is kiadhatnak.

Hétfőre a legmagasabb (piros) figyelmeztetés érvényes Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok megyében, mert a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.

Forrás: Röviden
Fotó: Pixabay

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.