Szijjártó szerint Brüsszel elveszítette minden jogát arra, hogy beleszóljon, honnan vesz földgázt Magyarország.

Mégsem kell Magyarországnak az EU-s támogatás? Szijjártó úgy beleszállt Brüsszelbe, mintha nem lenne holnapMTI/Koszticsák Szilárd

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten beszélt, miután megtartotta a kétoldalú stratégiai párbeszéd első ülését az azeri kollégájával, Ceyhun Bayramovval. A közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az elmúlt években látható volt, hogy minél szorosabb az együttműködés a két ország között, annál többet profitál abból hazánk az energiaellátás biztonságának és a gazdasági növekedés fenntartásának vonatkozásában.

Előbbi téren fontosnak nevezte a diverzifikációt, az újabb földgázforrások bevonását, és aláhúzta, hogy Azerbajdzsán nem pusztán magyar, hanem európai szempontból is reális alternatívát jelenthet.

Jó hír, hogy hosszú évek tárgyalásait követően az idei esztendőben megindult a fizikai földgázáramlás Azerbajdzsán és Magyarország között

– mondta, arra emlékeztetve, hogy megállapodás született 100 millió köbméter vásárlásáról és 50 millió köbméter bértárolásáról.

Majd hozzátette, hogy a kormány szeretné tovább növelni ezt a mennyiséget, nagyjából évi egymilliárd köbméterre.

Hogy ez sikeres lesz-e, az már nem rajtunk múlik, nem is az azerieken, hanem az Európai Unión. Az a helyzet ugyanis, hogy a délkelet-európai infrastruktúra jelenleg nem rendelkezik elegendő kapacitással arra, hogy a közép-európai országok diverzifikációs igényeit ki tudja elégíteni

– tudatta.

Kiemelte: a kapacitásbővítés elegendhetetlen ahhoz, hogy a térség ellátásába bevonhatók legyenek az azeri, török és katari források, és mindez csupán álom marad, amíg az EU ezt nem hajlandó támogatni.

Mivel egyelőre az Európai Unió elutasítja a finanszírozáshoz való hozzájárulást, ezért innentől kezdve Brüsszel elveszítette mindenfajta jogalapját arra, hogy beleszóljon, Közép-Európa országai, s azon belül is Magyarország, honnan veszik a földgázt vagy éppen honnan nem

– fogalmazott.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy a gazdasági növekedés fenntartását illetően is fontosak a kapcsolatok a két ország között, amit jól demonstrál, hogy a kereskedelmi forgalom az idei év első felében kétszer akkora volt, mint tavaly egész évben. Szavai szerint ennek legfőbb oka a magyar gyógyszeripari export folyamatos bővülése és az energiaimport.

Üdvözölte a megállapodást, amelynek értelmében magyar vállalatok is részt vehetnek Hegyi-Karabah térségének újjáépítésében a háborús pusztítást követően, ami sok tízmillió dolláros lehetőséget jelent. Illetve azt is, hogy két hazai gyógyszercég beruházása is küszöbön áll a dél-kaukázusi államban, nemrég pedig a Hell Energy is üzemépítésről döntött ott mintegy 200 millió dollár értékben. Ezután tovább méltatta a magyar-azeri barátságot.

A miniszter újságírói kérdésre válaszolva az Európai Bizottság következő elnökének személye kapcsán úgy vélekedett, hogy a brüsszeli testület jelenlegi vezetőjével, Ursula von der Leyennel "nagyon rosszul járt" a kontinens.

Az ő hivatali ideje alatt vette át Kína az EU-tól a második helyezést a bruttó hazai termék (GDP) globális rangsorában, eközben egyesével vágják szét a kelet-nyugati együttműködés szálait, arról nem is szólva, hogy súlyosan diszkriminálja a közösség Lengyelországot és Magyarországot – sorolta.

Egy másik témára reagálva megismételte, hogy amíg Ukrajna két lábbal tapossa a nemzeti kisebbségi jogokat, amelyek védelme fontos EU-s alapérték, addig a kormány nem fog hozzájárulni a csatlakozási tárgyalásokhoz.

Azzal kapcsolatban kételyeinek adott hangot, hogy a kijevi vezetés hajlandó lenne változtatni az eddigi jogfosztó politikáján, és – mint mondta – egyelőre a különböző nyilatkozatok ellenére sem tűnik úgy, mintha erre törekednének.

Forrás: MTI

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Magyarán a Petya azt követeli az Uniótól, hogy miután ő megállapodott a baltás gyilkos hazájával, ez után az Unió fizesse ki a lázálmának az összes költségét, fizesse ki a déli gázszállítási út kiépítésének, fejlesztésének a költségét.
Ez is amolyan maffia tempó...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@verőce21: odaadom neked az állítólagos kecskémet,hogy végre te is tudjál valaminek örülni!
- 0rbántól ugyanazt kapjátok, csak ti akkora pötschök,hogy a nacionalista érzelmeitek közepette észre sem veszitek! :)
verőce21
@csak úgy...: Tartsd meg magadnak a szerelmetes kecskédet...! ne maradj egyedül, te boldogtalan...!
verőce21
Könnyen borítékolható, hogy Nyugat-Európa ötszörös áron vásárolt amerikai gázellátása, és az olcsó azeri és katari gáz - az ipari termelésben és az energiaszektorban -, hogyan faragja le Nyugat gazdasági előnyét a Kelet-, és Közép-Európai országokkal szemben...!
csak úgy....
@verőce21: ti egy fura család vagytok! apádnak a rákosi baromságaira,neked meg az 0rbáni baromságokra áll a farkincád és úgy temeted a nyugatot ! :)
fogsz te még kínában rízst kapálni mint bérmunkás, mikor a kínaiak is rájönnek, hogy 0rbanisztán már évek óta fizetésképtelen!
verőce21
@csak úgy...: ha a hülyeség gravitációval járna, körülötted keringenének a műholdak...!
ómió
Az, bizony, könnyen nem kell, ami évek óta nincs, mert a korruptbolsi brüsszeliták ellopták!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.