Szijjártó szerint Brüsszel elveszítette minden jogát arra, hogy beleszóljon, honnan vesz földgázt Magyarország.

Mégsem kell Magyarországnak az EU-s támogatás? Szijjártó úgy beleszállt Brüsszelbe, mintha nem lenne holnapMTI/Koszticsák Szilárd

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten beszélt, miután megtartotta a kétoldalú stratégiai párbeszéd első ülését az azeri kollégájával, Ceyhun Bayramovval. A közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az elmúlt években látható volt, hogy minél szorosabb az együttműködés a két ország között, annál többet profitál abból hazánk az energiaellátás biztonságának és a gazdasági növekedés fenntartásának vonatkozásában.

Előbbi téren fontosnak nevezte a diverzifikációt, az újabb földgázforrások bevonását, és aláhúzta, hogy Azerbajdzsán nem pusztán magyar, hanem európai szempontból is reális alternatívát jelenthet.

Jó hír, hogy hosszú évek tárgyalásait követően az idei esztendőben megindult a fizikai földgázáramlás Azerbajdzsán és Magyarország között

– mondta, arra emlékeztetve, hogy megállapodás született 100 millió köbméter vásárlásáról és 50 millió köbméter bértárolásáról.

Majd hozzátette, hogy a kormány szeretné tovább növelni ezt a mennyiséget, nagyjából évi egymilliárd köbméterre.

Hogy ez sikeres lesz-e, az már nem rajtunk múlik, nem is az azerieken, hanem az Európai Unión. Az a helyzet ugyanis, hogy a délkelet-európai infrastruktúra jelenleg nem rendelkezik elegendő kapacitással arra, hogy a közép-európai országok diverzifikációs igényeit ki tudja elégíteni

– tudatta.

Kiemelte: a kapacitásbővítés elegendhetetlen ahhoz, hogy a térség ellátásába bevonhatók legyenek az azeri, török és katari források, és mindez csupán álom marad, amíg az EU ezt nem hajlandó támogatni.

Mivel egyelőre az Európai Unió elutasítja a finanszírozáshoz való hozzájárulást, ezért innentől kezdve Brüsszel elveszítette mindenfajta jogalapját arra, hogy beleszóljon, Közép-Európa országai, s azon belül is Magyarország, honnan veszik a földgázt vagy éppen honnan nem

– fogalmazott.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy a gazdasági növekedés fenntartását illetően is fontosak a kapcsolatok a két ország között, amit jól demonstrál, hogy a kereskedelmi forgalom az idei év első felében kétszer akkora volt, mint tavaly egész évben. Szavai szerint ennek legfőbb oka a magyar gyógyszeripari export folyamatos bővülése és az energiaimport.

Üdvözölte a megállapodást, amelynek értelmében magyar vállalatok is részt vehetnek Hegyi-Karabah térségének újjáépítésében a háborús pusztítást követően, ami sok tízmillió dolláros lehetőséget jelent. Illetve azt is, hogy két hazai gyógyszercég beruházása is küszöbön áll a dél-kaukázusi államban, nemrég pedig a Hell Energy is üzemépítésről döntött ott mintegy 200 millió dollár értékben. Ezután tovább méltatta a magyar-azeri barátságot.

A miniszter újságírói kérdésre válaszolva az Európai Bizottság következő elnökének személye kapcsán úgy vélekedett, hogy a brüsszeli testület jelenlegi vezetőjével, Ursula von der Leyennel "nagyon rosszul járt" a kontinens.

Az ő hivatali ideje alatt vette át Kína az EU-tól a második helyezést a bruttó hazai termék (GDP) globális rangsorában, eközben egyesével vágják szét a kelet-nyugati együttműködés szálait, arról nem is szólva, hogy súlyosan diszkriminálja a közösség Lengyelországot és Magyarországot – sorolta.

Egy másik témára reagálva megismételte, hogy amíg Ukrajna két lábbal tapossa a nemzeti kisebbségi jogokat, amelyek védelme fontos EU-s alapérték, addig a kormány nem fog hozzájárulni a csatlakozási tárgyalásokhoz.

Azzal kapcsolatban kételyeinek adott hangot, hogy a kijevi vezetés hajlandó lenne változtatni az eddigi jogfosztó politikáján, és – mint mondta – egyelőre a különböző nyilatkozatok ellenére sem tűnik úgy, mintha erre törekednének.

Forrás: MTI

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Magyarán a Petya azt követeli az Uniótól, hogy miután ő megállapodott a baltás gyilkos hazájával, ez után az Unió fizesse ki a lázálmának az összes költségét, fizesse ki a déli gázszállítási út kiépítésének, fejlesztésének a költségét.
Ez is amolyan maffia tempó...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Béla333
Magyarán a Petya azt követeli az Uniótól, hogy miután ő megállapodott a baltás gyilkos hazájával, ez után az Unió fizesse ki a lázálmának az összes költségét, fizesse ki a déli gázszállítási út kiépítésének, fejlesztésének a költségét.
Ez is amolyan maffia tempó...
rücsü41
Talán ha egy picit megpróbálnánk együttműködni, ahogy ezt vállaltuk a belépéskor, akkor könnyebb lenne.A tagországoknak nem harcot kell vívni az EU-val és vezetőivel, akiket a tagállamok választottak meg legalább olyan demokratikusan mint ahogy a mi vezetőinket választották,hanem együtt kellene működnünk,és el kellene fogadnunk a közös döntéseket, amire úgy látszik képtelenek vagyunk.A mi országunk is úgy működik, hogy kormány beterjeszti a törvénytervezetek, a Parlament megszavazza azokat amelyekkel az ország egy igen nagy része nem mindig ért egyet. Mégis végre kell hajtanunk, mert a törvények tisztelete ezt követeli.Nem tudom, hogy a Szíjgyártó és emberei miért nem a hazai emberekről vesznek példát, és követik és végrehajtják azokat a döntéseket melyeket az EU döntéshozói meghoztak?Tudniuk kellene , már a gyakorlatból is, hogy amit egyszer eldöntöttek az EU-ban , az úgy is lesz, hiába hisztériázik itt Orbán és Szíjgyártó, itt nem ők számítanak hanem az a többi 26 állam aki a döntést meghozta.Ha ez nem tetszik akkor le is út fel is út, vagy kilépünk ebből az unióból, vagy a partvonal mellé sodródunk, és nem fog számítani Európában hogy mi mit akarunk!
vacsi
Magyarországnak azon a címen nem kell EU-s (vagy bármilyen) támogatás, hogy azért csicskák legyünk!
Béla333
A büszke hülyemagyarok hamarosan fel fogják szólítani a maffia kormányt, hogy léptessék ki az országunkat az Unióból, mert nem úgy táncolnak, ahogy O1G fütyül...!!!
Ennyi eszük van, ezért ők a hülyemagyarok!
Eladott Ország
Csirkefejű futsalos vadbarom, Lavrov qrvája! Takarodjatok a 3,14csába a gecivel és sleppjével együtt! Az ország tragédiája vagytok mocskok! Mit képzelsz magadról hülyegyerek?! HAZUDJATOK TOVÁBB TAHÓK! Még ez is értelmesebb dolgot csinál, mint te...
uploads.disquscdn.com/images/961198955506fa8eec08549cfce88eca2f61b77ba94c108812fd3edafd9a9864.gif?w=800&h=443
Mivel tölti egy átlagos magyar gyerek azt az idejét amit nem tanulással tölt. Petike, a Ne̶m̶z̶e̶t̶i̶ Eg̶y̶ü̶t̶t̶ Re̶j̶s̶z̶o̶l̶á̶s̶ átlagos gyereke...
coub.com/view/1lni6x
csak úgy....
csacsi @vacsi: ! kádárék is kértek kölcsönt számtalanszor nyugattól úgy,hogy maradhattak ruszki csicskák! a félelmed megalapozatlan...,hiszen nyugaton már mindenki tudja,hogy nektek csak a keleti segg az édes!
kulabombaafityiszre
@vacsi: ma, 17:14
Így aztán ingyen csicskák vagyto az oroszoknak,meg kínának.
Egyébként meg magyarország aláírt egy társulási szerződést amiben minden világosan le van írva és
az akkori kormány minielnöke aki éppen orbán volt aláírásával szentesítette amit nem tartanak be.Na ezért nem jön lóvé,de ne is jöjjön.
Eladott Ország
@vacsi: ma, 17:14 ◘ Érdekes a többi 26 EU tagállam nem érzi, hogy csicska, és az EFTA-tagállamok Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc, idióta!
csak úgy....
@Eladott Ország: vacsi csak egy fideszes tenyész csacsi!
balos
A lényeg,hogy a horti végre kiugrott a bokorból a nemzethy jelenbe!
justhpeter
A Tarajos Toporzékmanónak végleg elgurult a gyógyszere. Biztosan tudom, hogy nem az EU Bizottsága kérta annó, hogy "Lécci magyarok, akarjatok mán...". Beszálltunk valamibe, amit most lazán letojunk és értetlenkedünk. Normális magyar emberek feje két részből áll. Egyik fele a jogokat tartalmazza, másik a kötelezettségeket. Ám Isten látta, hogy ezek a magyarok nem csak magyarok, de jó keresztények is, ezért úgy döntött, ezeknek a speciális magyaroknak az agyában a kötelezettséget felcseréli a kereszténységre. Igy a Toporzékmanónak is csak kereszténysége és joga van. No már most: ebből következik ugye, hogy esze sincs, inteligenciája sincs és jellemnek is híján van. Rosszakarói arra gyanakodnak, hogy titokban a führerétől egy kis pofátlanságot is beszerzett, de én azt gondolom ilyet egy keresztény ész nélkül sem tesz.
Yeromos
@vacsi: Már rég csicskává tett benünket orbán, pityin és kina csicskásai vagyunk, eladta az országot.
csak úgy....
ezeknek a fö fideszeseknek, már csak a 13 év alatt otthon összeharácsolt és a külföldre menekített vagyonuk okozza a hihetetlen tudásukat,bátorságukat és értelmükek ! :) biztosak benne,hogy a kuka magyarok állják a cehhet, mert ha a lopós szociknak is , akkor nekik miért ne!? :)
Eladott Ország
Az azeri gáz beszerzés is olyan sikeres lesz, mint az oroszokkal 15 évre ötödáron vett földgáz, félkegyelmű?! Jelenleg mi fizetünk legtöbbet a fóldgázért is barom! Tudjuk, hogy te milyen sikeresen lopod a közpénzt, lásd vakcinabeszerzések, horkolásgátlók, amiért bíróság előtt fogsz felelni rohadt szarházi és b@zdmeg még ő áll feljebb, a qrva anyádat!
namihami
Ez az! Így beszél egy snájdig magyar gyerek! Mindössze az rontja le a szavai keménységét, hogy míg a neki előre kiadott Orbáni beszéd az egyik kezében, addig a másikkal éppen az EU zsebében túrkál a támogatások megszerzése céljából!
verőce21
Az Európai Unió egyelőre elutasítja az újabb, ”Déli”, biztonságos csővezetékek építésének finanszírozáshoz való hozzájárulást.
Ezért innentől kezdve Brüsszel elveszítette mindenfajta jogalapját arra, hogy beleszóljon, Magyarország - ill. Közép-Európa országai -, honnan veszik a földgázt vagy éppen honnan nem…!

Az pedig könnyen borítékolható, hogy a Nyugat-Európa ötszörös áron vásárolt amerikai gázellátása, és az ötödáru azeri és katari gáz - az ipari termeléshez és az energiaszektorhoz -, hogyan faragja le Nyugat előnyét a Kelet-, és Közép-Európai országokkal szemben...! :)
csak úgy....
@csak úgy...: gyogyi fideszesek, ugye ti észre sem vettétek,hogy elmaradt a nagy szoci elszámoltatás, amit nektek piszoku beígért az 0rbán,hogy majd a tolvajokat vasra veretteti! :)
a lopás lehetösége elterelte a figyelmét mindenröl a faxinak..., még jó,hogy ti vagytok neki,hiszen nélkületek ott ücsörögne egyedül a több ezer négyzetméteren a hatvanpúsztai "családi" birtokon! szórakoztassátok..,tapsoljatok neki,hiszen megérdemli!
namihami
@verőce21: 18.10: ""Az pedig könnyen borítékolható, hogy a Nyugat-Európa ötszörös áron vásárolt amerikai gázellátása,""
Bocs, de nem mi vettünk a gáztőzsdei áraknál 20-25%-kal magasabb áron orosz gázt? (csak kérdeztem)
És, bár már ott tartanánk legalább annak a lefaragásnak akárcsak az esélyénél!
csak úgy....
@verőce21: igen,tudjuk! te is csak egy vak varjúcska a fideszböl,aki szerint nem a víz az úr! -habár te egy buta és alattomos gája,ugye te rubelben tarthatod a vagyonod leningrádban?
csak úgy....
@KisTehen: gügye vagy te ökör de nagyon ,te valóban egy igazi buta seggnyaló tudatlan csicska! ! :) te okos 0rbán buta kedvence...
csak úgy....
@KisTehen: @verőce21: nektek néha nem túl szar vagy ciki,hogy ti nyilvánvalóan egy örültet támogattok a politikai ambicióiban? - mennyt fizetnek nektek ezért?
az unokáitok majd faxán körbe hugyozzák a sírhalmotok és nevet változtatnak mint nem rég a tóth- torockai ...,akiböl még lehet tutsek is ha "úgy állnak a számok" !
koszpeko
A petyka legalább érdeklődött a baltásgyilkos hogy léte felöl?
Béla333
Biztos Tarajos azért tolja annyira az azeriek szekerét, mert az az országnak jó...:

"A tisztázatlan eredetű pénzekből Magyarországra is jutott: egy befolyásos azeri politikus fiának Budapesten nyitott bankszámlájára több részletben több mint kilencmillió dollár érkezett 2012-ben, éppen akkor, amikor a magyar kormány furcsa körülmények között kiadta az azeri baltás gyilkost. A magyar bankszámla névleges tulajdonosát, egy offshore céget 2015-ben felszámolták; azt egyelőre nem tudni, mi lett az ideküldött pénz sorsa."
atlatszo.hu/kozpenz/2017/09/05/azeri-gurulo-dollarok-budapesten-a-baltas-gyilkos-kiadasa-idejen/

Nagy a barátság a kipcsak testvérekkel...
Ezodabasz
Szijj-Ártó az csinálja amit a geci megparancsol...Kakadu úr ugyanolyan csicska mint a többi agymosott fideSS hívő!
verőce21
@csak úgy...: 18:29)
Habár fölül a gálya,
Alul a víznek árja,
Azért a Côte d'Azur...!
csak úgy....
@verőce21: ezt kb. már 20 -30 X leírtad unalmadban,- persze ez nem változtat semmit a lényegtelenségen! - benned nincs valami olyasmi adottság,hogy utánna is nézz dolgoknak, mielött fölböfögöd a vélt igazságaidat?
verőce21
@csak úgy...: Ez nem változtat azon, hogy te egy magányos őrült vagy...!
csak úgy....
@verőce21: mikor is találkoztunk utoljára és honnan is ismersz engem, te képzelgös kódis, te fideszék balkeze ? :) a faxnak nem kecskéztél egy nagyot,hiszen neked mint képzelgös,látomásokkal teli prolinak az is dukál?! :)
0rbán örül nektek az elbutult 1/2 kegyelmü híveinek...
Ezodabasz
@verőce21: ma, 19:54 :))) Te tényleg hülye vagy! Böfögd már ide a valóságot!
verőce21
@csak úgy...: Neked örüljön a kecskéd...!
verőce21
@Ezodabasz: Nem tudom, neked mi a "valóságod"...?
Brüsszel elveszítette mindenfajta jogalapját arra, hogy beleszóljon, Magyarország - ill. Közép-Európa országai -, honnan veszik a földgázt vagy éppen honnan nem…!
Ezodabasz
@verőce21: ma, 22:14 :)))) Te figyelj! Hagyjuk inkább...Jóval többről van szó annál, hogy ki honnan veszi a földgázt vagy bármit! A nagyok nagyon jól tudják hol vannak a kiskapuk:))
csak úgy....
@verőce21: odaadom neked az állítólagos kecskémet,hogy végre te is tudjál valaminek örülni!
- 0rbántól ugyanazt kapjátok, csak ti akkora pötschök,hogy a nacionalista érzelmeitek közepette észre sem veszitek! :)
verőce21
@csak úgy...: Tartsd meg magadnak a szerelmetes kecskédet...! ne maradj egyedül, te boldogtalan...!
verőce21
Könnyen borítékolható, hogy Nyugat-Európa ötszörös áron vásárolt amerikai gázellátása, és az olcsó azeri és katari gáz - az ipari termelésben és az energiaszektorban -, hogyan faragja le Nyugat gazdasági előnyét a Kelet-, és Közép-Európai országokkal szemben...!
csak úgy....
@verőce21: ti egy fura család vagytok! apádnak a rákosi baromságaira,neked meg az 0rbáni baromságokra áll a farkincád és úgy temeted a nyugatot ! :)
fogsz te még kínában rízst kapálni mint bérmunkás, mikor a kínaiak is rájönnek, hogy 0rbanisztán már évek óta fizetésképtelen!
verőce21
@csak úgy...: ha a hülyeség gravitációval járna, körülötted keringenének a műholdak...!
ómió
Az, bizony, könnyen nem kell, ami évek óta nincs, mert a korruptbolsi brüsszeliták ellopták!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.