Egyre több a készpénzfelvételekhez kapcsolódó átverés, és most már a magánszemélyek isszák meg a levét.

Rossz hírt közölt az MNB – Nem fognak örülni a kártyatulajdonosokMTI Fotó: Mohai Balázs

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) frissen közzétett közleményéből kiderül: az idei második negyedévben belendültek a készpénzfelvételekhez kapcsolódó visszaélések. Ez 2022 második negyedévéhez képest darabszámban és értékben is több mint megkétszereződött.

Különösen azért jó résen lenni, mert – mint azt az MNB is elismerte – a károk egyre nagyobb része hárul a kártyabirtokosokra.

A 24.hu szemléjéből kiderül: az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest mintegy 285 millió volt a kárösszeg növekménye, amiből közel 280 milliót a lakosságra terheltek.

A bankok bő egymillióval kevesebb mínuszt könyveltek el, a különbözet pedig a kereskedők zsebéből röppent ki.

Egészen 2020-ig a károk többségét a bankok voltak kénytelenek lenyelni. Ez az arány azután fokozatosan csökkent, az idei évre pedig szabályosan bezuhant. Az első negyedévben a magánszemélyekre a visszaélések miatti veszteség nem egészen 52 százalékát, a második negyedévben viszont már majdnem 58 százalékát terhelték. Ez megközelítette az 537 millió forintot.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Nem vagyok kártyabirtokos
Jó nekem a készpénz is!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Toller Béla
Ez nem úgy megy, hogy a bankok odaterhelik, ahová akarják ! A felügyelet meg a fogyasztók hathatós és mindig résen lévő, éber tekintetű állami védelme igazán foglalkozhatna ezzel az igen érdekes arányváltozással ! Ugyanis vannak szabályok, amelyek nem változtak ennyire ! Ha meg valami új bűnözési mődszer jelent volna meg, hát kinek a dolga fellépni ellene a maga szerény eszközeivel (rendőrség, katonaság, csillagvizsgálók, stb.)?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.