Az ügyben összehangolt akciót folytatott a TEK, a rendőrség és a Nemzeti Védelmi Szolgálat. 

1500 eurót kenőpénzért akarta átengedni a határőr a teherautóst
Fotó: Pixabay

Korrupciós bűncselekmények miatt elrendelt nyomozásban a regionális nyomozó ügyészség 2023. szeptember 19-én, több helyszínen összehangolt eljárási cselekményeket folytatott: az akcióban rést vett a TEK és a Hajdú-Bihar vármegyei rendőrség, illetve a Nemzeti Védelmi Szolgálat is.

A teherautó sofőrje Ártándnál átadta a határrendésznek az iratokat, aki miután félreállította a tehergépkocsit közölte, hogy a gépjármű irataival kapcsolatban annyi hiányosságot észlelt, amiért körülbelül 4.000 eurónyi bírságot kellene fizetni, majd felvetette, hogy „meg lehetne oldani 1 500 euróval” is.

A teherautó sofőrje és a vele utazók vitatták, hogy a járművel és az átlépéssel kapcsolatban bármilyen szabálytalanság lenne, így fizetni nem akartak.

Közölték, hogy csak 500 eurójuk van – amivel a határrendész megelégedett volna –, de kezdetben ezt sem akarták átadni. A határrendész többször elmondta, hogy kollégájával csak akkor engedélyezik a Romániába történő átkelést, ha fizetnek, majd intézkedés nélkül váratták őket.

Közel két óra elteltével a teherautósok – annak ellenére, hogy a visszatartásuknak, és a bírság kiszabásának nem volt jogalapja – átadtak a határrendésznek 300 eurót és 70 000 forintot, majd miután ezt a hivatalos személy kevesellte, további 200 lejt is. A határrendészek ezután átengedték a tehergépkocsit a határon, de a meghatározott átléptetési adatokat nem rögzítették a nyilvántartásban.

A két határőrrel szemben előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása miatt nyomoz a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség, és már el is rendelték letartóztatásukat. A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsának végzése ellen a terheltek és védőik fellebbezést jelentettek be.

Forrás: Telex.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Hol volt,hol nem volt, volt1 határőr aki már nem határőr!!
Itt a történet vége!!
csak ennyi
barátilag
J L.,
Kapanyél
Határaink éber rendőrei elkövettek néhány hibát! Kihagyták a számításból, hogy nem a kormányzópárt országgyűlési képviselői, így büntetlenül nem lophatnak. Meg kellett volna tanulni a jogszabályokat, hogy mit az amiért büntethetnek és mi az amiért nem. Ha már minden áron rabolni akarnak, olyanért tegyék, ami tényleg szabálysértésből adódik. Ne akarják kifosztani a sofőrt, az is ember, enni kell neki esetleg befizetni egy gyors numerára, márpedig ha üres zsebbel és hassal engedik az útjára, abból biztos botrány lesz! Ha nem telhetetlenek és beérik egy-egy ötvenessel, mindenki elégedetten távozik és a mai napig "dolgozhatnának" békében. Pedig erre még egy közmondás is létezik: Inkább a sűrű fillér, mint a ritka forint!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.