A szórás viszont elég nagy.

13 millió forint – Átlagosan ennyi félretett pénze van a magyar családoknakMTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Megjelentek a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikái a háztartások pénzügyi megtakarításairól és kötelezettségeiről – vette észre az economx.hu. Ez alapján az látszik,

hogy minden korábbinál nagyobbra nőttek a magyar lakosság megtakarításai: egy háztartásra most átlagosan közel 13 millió forint jut.

Minden korábbinál magasabbra, 54 ezer milliárd forint fölé emelkedett a lakossági kézben tartott, szigorúan értelmezett pénzügyi megtakarítások állománya 2023 második negyedévében. Ismét a bankbetét, az állampapír, a befektetési alapok és a készpénz bizonyultak a legnépszerűbb befektetéseknek: ezek az eszközök együttesen a pénzügyi megtakarítások 78 százalékát tették ki.

A megtakarítások mennyiségét és összetételét egy háztartásra vetítve is vizsgálhatjuk. Az idei év második negyedévében az alábbiak szerint oszlottak meg az egy háztartásra jutó pénzügyi megtakarítások:

Készpénz: 1,61 millió forint

Bankbetétek: 3,40 millió forint

Államkötvények: 2,89 millió forint

Egyéb kötvények: 240 ezer forint

Magánkölcsönök: 850 ezer forint

Tőzsdei részvények: 480 ezer forint

Befektetési jegyek: 2,03 millió forint

Életbiztosítási díjtartalékok: 570 ezer forint

Nyugdíjpénztári díjtartalékok: 580 ezer forint

Ez összesen: 12,66 millió forint.

Ez alapvetően jól hangozhat, de ha reálértelemben – inflációval korrigálva – nézzük a számokat, azt látjuk, hogy elveszítettünk 3,5 évet.

Bizakodásra adhat okot, hogy az idei második negyedévben már ismét pozitív trendet tapasztalhattunk, azaz a lakossági pénzügyi megtakarítások növekedésének üteme meghaladta az inflációt.

Az adatokból kiolvasható, hogy a kétszámjegyű (sőt 25 százalékot is elérő) inflációra reagálva a magyar megtakarítók érdemi változtatásokat eszközöltek a portfóliójukban. 

Ami szintén kitűnik a számokból, hogy nagyok az egyenlőtlenségek a társadalmon belül.

Nyilvánvaló, hogy a 13 millió forintos átlagos megtakarítás sokak számára irreálisan soknak tűnik, míg a leggazdagabbak ennek a többszörösével is rendelkeznek.

Az egyenlőtlenségek feltérképezéséhez érdemes szemügyre vennünk a 3 évente elkészülő háztartási vagyonfelmérést, ami legutóbb 2022-ben jelent meg. A vagyonfelmérésből kiderült, hogy Magyarországon a pénzügyi megtakarítások 83 százaléka a háztartások leggazdagabb 30 százalékánál összpontosul, a háztartások legszegényebb 30 százaléka pedig mindössze a megtakarítások 5 százaléka felett rendelkezik, míg a középső réteg a megtakarítások 13 százalékát tartja kézben.

Forrás: economx.hu

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Ez így köszönőviszonyban sem lehet a valósággal. Ez az ,,átlag" egy nagy átbaszás.
De mennyi magyar családnak van legalább 13 milliója?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
izéke
@KisTehen: akkor lölő,tiborcpista,garancsi,csányi,öreg orbán stb mind ellenzéki,ha ez igaz,orbánt megüti a guta:)))))
Aki Én
@KisTehen: Te meg egy buta, csóró balfasz!
ómió
@Aki Én: Már megint másra hazudnád az agynélküli tetves bolsiságodat, efftársak szarkupaca!? Anélkül, hogy az átlagszámolásról ott az elmeosztályon bármi lila köd borítaná be a kizárólag bolsiszarral töltött efftársi fejedet!?
Aki Én
@ómió: Szóval tényleg nem érted, mi az az ,,átlag", igaz, baromarcú hazudós?
Az önmaga tetves bolsiságát csak másrahazudni igyekvő agyhalott efftársi önmagad nem tudja ezt elereszteni, úgy érzi, még nagyobb balfaszt kell csinálnia magából!?
ómió
@Aki Én: Az átlagot továbbra se érted "státuszod", bolsiék elmebetege, akkor, továbbra se változott! Marad egy-egy Internacionáléd elharsogása után az önmagad tetves bolsiságát másrahazudni igyekvő agyhalott efftársi szarkupacságod! Megértelek, fekálkupac efftárs! Ennyi neked a Lenin Rendedhez bőven elég lehet!
Aki Én
@ómió: Megjöttél, bolsi hazaáruló férgek legbutábbja?
Ma is teleszarod az oldalt a hazugságaiddal, birkaagyas bolsiék fajkreténje?
Lenin szobrod mellett énekeled orbán gazdád internacionáléját, libsi alelnök múltjára emlékezve?
Munkásőr zubbonyod leporoltad már, bolsiék szarkupac elvtársa?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.