Orbán Viktor az idegenrendészeti törvény módosítását határozta el, miután visszavonatta a saját, nyáron elfogadott vendégmunkás törvényét.

Orbánék újra próbálkoznak az egyszer már megbukott vendégmunkás törvényükkel

A vendégmunks kiválóan alkalmas a bérek letörésére. Forrás: Pixabay

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által éjfél előtt benyújtott, a belügyminiszter által jegyzett – 392 paragrafusból álló – törvényjavaslat szerint vendégmunkásokat Magyarországon csak a legszigorúbb szabályok mellett lehet alkalmazni – írja az ATV.

Szezonális munkavállalásra 6 hónapra adható ki vízum, és meghosszabbítható, de 12 hónapon túl nem. Beruházáson dolgozó vendégmunkások tartózkodási engedélye legfeljebb 3 évre szólhat és nem hosszabbítható meg.

A parlament által nyáron megszavazott, maj a kormány által visszavont vendégmunkás törvény azt mondta ki: a vendégmunkások nem kaphatnak letelepedési engedélyt Magyarországon. A tartózkodási engedélyük – 180 napon belül – 90 napot meghaladó, de legfeljebb két év határozott időtartamú tartózkodásra jogosít Magyarország területén és maximum egy évvel hosszabbítható meg.

Minden álláshely esetében először meg kell vizsgálni, hogy van-e rá magyar munkavállaló. Ha van, őt kell alkalmazni, ha nincs, akkor lehet vendégmunkást foglalkoztatni. Csak annyi vendégmunkás jöhet Magyarországra, amennyi betöltetlen álláshely van.

A vendégmunkások csak korlátozott ideig tartózkodhatnak Magyarországon, ezt követően el kell hagyniuk az országot.

A magyarországi tartózkodás idegen állam polgára számára nem alapjog! – állítják.

Harmadik országbeli – tehát nem uniós – állampolgár Magyarországon

a) rövid,

b) tartós vagy

c) huzamos időtartamban tartózkodhat.

A harmadik országbeli állampolgár tartós magyarországi tartózkodása célhoz rendelt, engedélyköteles és határozott ideig tarthat.

A most benyújtott törvényjavaslat szerint harmadik országbeli állampolgár Magyarországon tartósan a következő jogcímeken tartózkodhat:

vállalkozási vagy befektetési célból: vendég-önfoglalkoztatóként, vendégbefektetőként,

munkavégzési célból, mint vendégmunkás, szezonális munkavállalás célú tartózkodási engedéllyel, beruházás megvalósítása céljából kiállított munkavállalás célú tartózkodási engedéllyel, foglalkoztatási célú tartózkodási engedéllyel, vendégmunkás-tartózkodási engedéllyel,

magasan képzett személyként munkavégzési célból, vagy valamely, az ország számára kiemelten fontos területen jártassággal rendelkező személyként, Magyar Kártyával, EU Kék Kártyával, vállalaton belül áthelyezett személyként, kutatóként, vállalkozás Magyarországra történő áthelyezése esetén Vállalati Kártyával,

állampolgársághoz kötött munkavégzési, vagy más, e törvény szerinti célból Nemzeti Kártyával.

Az “egyéb” kategóriába tartozik, hogy tanulmányi célból, képzési célból, gyakornokként, hivatalos célból, ideiglenesen munkát vállaló turisták foglalkoztatására vonatkozó nemzetközi szerződés alapján, Fehér Kártyával, kiküldetés céljából, gyógykezelés céljából, önkéntes tevékenység folytatása céljából, nemzeti, családi együttélés biztosítása céljából, vagy humanitárius ok miatt.

A most benyújtott törvényjavaslat IV. fejezete szerint a vendégmunkás-tartózkodási engedély legfeljebb két év határozott időtartamú tartózkodásra jogosít Magyarország területén, és az engedély legfeljebb egy évvel hosszabbítható meg azzal, hogy a vendégmunkás-tartózkodási engedély első kiadásától számított három évet meghaladó időtartamra már nem. A vendégmunkás nem kaphat nemzeti tartózkodási kártyát.

A törvény hatályba lépését követően a korábban kiadott tartózkodási engedély nem hosszabbítható meg, az új jogcímek szerinti rendszerben szükséges új tartózkodási engedélyezési eljárást lefolytatni.

Azoknak, akiknek a korábbi rendszer szerinti tartózkodási engedélye lejár, és az új rendszerben tartózkodási jogcím nem megállapítható, az országot el kell hagyniuk. Új tartózkodási engedélyt pedig a törvény hatályba lépése után csak az új jogcímek alapján lehet szerezni – írják.

Forrás: ATV
Fotó: Pixabay

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro2
Cask szónék hol a tábla : Ha Magyarországra jössz ...
Mondjuk Trágyisztánban most már nem aktuális a tábla.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok