Félmilliárdnyi támogatást kér vissza az állam a beruházótól, aki – meglepő módon – készséggel nyilatkozott a sajtónak.

„Nem akarják, hogy ebben az országban valamit elérjünk” – Így nem lett repülőgyár Somogyváron

Kép: Hadházy Ákos / Facebook

2010-ben jelentették be, hogy összesen egymilliárd forintért műanyag repülőgép-alkatrészeket gyártó üzem épül Somogyváron. A beruházáshoz a Pelso Management Kft. 446 millió forint uniós támogatást nyert el – írja az Átlátszó, mely az uniós pénzek sorsának járt utána.

A cég úgy tervezte, hogy a gyár 2 éven belül megnyit, és idővel 300 főnek ad majd munkát, azonban ez a mai napig nem sikerült.

Mivel a beruházás csak részben készült el, a Nemzetgazdasági Minisztérium kamatostul kéri vissza a kifizetett 446 millió forint uniós támogatást.

A cikk szerint a támogatást elnyerő, jelenleg 0 fős Pelso Managementnek Dósa János (volt) az ügyvezetője, aki a lap meglepetésére készséggel nyilatkozott a beruházásról.

A cégvezető elmondása alapján a kálváriájuk ott kezdődött, hogy hiába egyeztettek hosszasan, mégis tévesen adták ki az építési engedélyüket. Dósa szerint az önkormányzat képviselőtestülete öt évig húzta az ügyet, pedig egy másik, hasonló ipari létesítmény érdekében korábban 8 nap alatt módosítottak a szabályzaton.

De ez csak egy volt a sok jogszerűtlen lépés közül a cégvezető szerint.

A cégvezető arról is beszélt a lapnak, hogy a kormány több magyarországi projektjüket is megakasztotta, ráadásul a panaszaikat ugyanaz az hatóság (sőt, konkrétan ugyanaz a személy) bírálta el, mint aki ellen panasszal éltek.

Dósa szerint valakik nem akarják, hogy ők ebben az országban valamit elérjenek – többek között a repülőgép-gyártásban –, veszélyeztetve ezzel a politikai hátszéllel rendelkező, azonos profilú cégek működését.

Az üggyel kapcsolatban kereste az Átlátszó a somogyvári önkormányzatot is, de nem kaptak választ.

Az ügyben Hadházy Ákos független képviselő is megszólalt, szerinte talán az történhetett, hogy a beruházó nem akart visszaosztani a támogatásból, vagy feltűnt egy konkurens, NER-es cég:

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.