Rossznak ítéli közérzetét minden második fiatal, többségük egzisztenciális problémákkal is küzd.

A fiatalok 94 százaléka lelépne az országból a Fidesz 13-ik éve után

Jó hír a Fidesznek: a fiatalok hat százalékát azért még nem sikerült elvadítaniuk. Forrás: Pixabay

Az OTP Fáy Alapítvány ifjúságkutatása szerint a 16-24 év közötti korosztálynak csupán hat százaléka képzeli a jövőjét biztosan Magyarországon. Csejtei Ildikó, az alapítvány ügyvezetője elmondta, hogy nyolcszáz, 16 és 24 év közötti fiatalt kérdeztek kérdőívvel, ami nagyon nagy, reprezentatív mintának számít – írja az InfoRádió. A kutatás célja volt kideríteni,

· milyen a megkérdezett korosztály helyzete – közérzete

· az oktatással és munkahellyel kapcsolatos tapasztalataikat

· tíz év múlva hogyan képzelik el saját magukat.

"Minden második fiatal arról számolt be, hogy nem jó vagy inkább nem jó a közérzete" – mutatott rá az InfoRádióban Csejtei Ildikó, az OTP Fáy Alapítvány ügyvezetője.

A nemzetközi trendeket figyelembe véve nagyon érdekelt bennünket, hogy a globális fejlemények – járványok, háború, klímaváltozás – mennyire befolyásolják a hangulatukat. Az eredmények azt hozták ki, hogy a magyar fiatalok a saját egzisztenciális problémájukkal vannak elfoglalva, tehát lakásbérlet, egyetem melletti munka, saját maguk eltartása, ezek voltak a kulcsszempontok, amelyek befolyásolják az ő általános közhangulatukat.

A globális változások persze alapvetően meghatározzák az emberek közhangulatát akkor is, ha nem foglalkoznak ezekkel.

"Elhangzott, hogy olyan komoly problémák vannak a világban, hogy nem is nagyon szeretnek ezzel foglalkozni, próbálják elvonni a figyelmüket erről" – tette hozzá.

A jövőképükről kiderült:

10 év múlva, (…) azt gondolják, lesz munkahelyük, azt is gondolják 70 százalékban, hogy el fogják érni azt a jövedelemszintet, amit szeretnének. De ami nem túl bíztató, hogy nagyon sokan képzelik el magukat külföldön. Azok aránya, akik azt mondták, hogy teljesen biztos, hogy Magyarországon fognak dolgozni, 6 százalék volt, összességében. 57 százaléknyian mondták, hogy teljesen biztosan vagy nagy valószínűséggel külföldön képzelik az életüket a későbbiekben, vagy külföldön is fognak dolgozni

– állította ki a bizonyítványt Magyarország irányítóiról Csejtei Ildikó.

A kutatások "nem a valóságot jelzik", hanem általános hangulatot, elképzelést, várakozást, ami nem jelzi előre, hogy valójában mi történik majd 10 év múlva az érintett korosztállyal – próbálta enyhíteni az elmondottakat Csejtei.

A fiatalok 45 százaléka szeretne felsőoktatásban részt venni a még nem ott tanulók között.

Ez a 45 százalék azért nem felel meg a valóságnak Magyarországban, nincsenek ilyen magas arányban Magyarországon azok, akik felsőfokú végzettséggel rendelkeznek– adott hajmeresztő magyarázatot.

Az oktatás megítéléséről is érdeklődtek a fiataloktól.

Meglepően jók az eredmények a közoktatásra vonatkozóan. Ahogy haladunk az egyetem felé, egyre jobbak. 57 százalék mondta azt, hogy elégedett az általános iskolájával, 80 százalék pedig azt, hogy az egyetemével, ami elég magas amellett, hogy kritikát is megfogalmaztak; többen leírták, hogy sok olyan kompetenciát nem tanítanak az iskolában, amire később szükség lenne

- részletezte Csejtei Ildikó, sorok közé rejtve a negatívumokat. "Nem feltétlenül az oktatás az, ami a munkaerő piacra őket felkészíti".

Forrás: InfoRádió
Fotó: Pixabay

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csak Norisz és senki más
100 embert megkérdeztek? 1000-et? Mert akikkel én találkozom, nem említenek ilyet! Felnőttek sem.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
balos
@Csikk Norisz és senki más: Ezzel arra célzól,hogy olyan gyáva szar vagy,hogy még tőlem is rettegsz!Ritka barma vagy turulbaszóknak!
Csak Norisz és senki más
@balos: Nem célzok! Még... Mert ha én célzok, lövök, s talál!!!
balos
@Csak Norisz és senki más: Már előre sírok!Olyan vagy,mint a józsi,az is csak az ágyban volt "fiú",az ereszen már Noris volt!
Csak Norisz és senki más
@balos: Viccet félretéve! Ha észlelted, én itt elég kevés LIKE-ot osztok ki! Szánalomból nem adok! Csak az kap, aki korrekt - függetlenül attól, melyik oldalon áll! A véleménye számít - amennyiben nem elfogult!!!
Csak miheztartás végett közlöm ezt veled! Hiszen a LIKE is egyfajta mérőfok... Főleg azoknak, akik az életben (munka, emberi kapcsolatok, stb.) nem kap elég elismerést!!!
balos
@Csak Norisz és senki más: Veled ellentétben én csak azért vagyok itt mert oda nem vágyom ahol az olyanok élnek mint norika!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.