Az önkormányzatok kiegyensúlyozott gazdálkodása a veszélyek korában különösen fontos. Meg kell előzni, hogy egy önkormányzat fizetésképtelenné váljon, és ezzel leálljon bármilyen közszolgáltatás – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A kormány az önkormányzatok nyakára lép, Rétvári csődbiztost ad nekik

Fotó: MTI/Kovács Attila

Rétvári Bence azt írta: az önkormányzati törvény módosításával a települések csak olyan konszolidált költségvetést fogadhatnak el, ami nem tervez hiánnyal. Így tehát se az önkormányzat, se a 30 milliárd forint mérlegfőösszegű önkormányzati cégek költségvetése nem lehet tervezetten mínuszos.

Abban az esetben, ha egy önkormányzat mégis hiánnyal fogadja el a konszolidált költségvetését, a kormányhivatal önkormányzati csődbiztost jelöl ki, akinek a fizetésképtelenség megelőzése a feladata

– ismertette.

Hozzátette: a csődbiztos áttekinti a helyi önkormányzat gazdálkodását, valamint feltárja, mi vezetett a nem megalapozott költségvetés elfogadásához.

Emellett a csődbiztos feladata figyelemmel kísérni a helyi önkormányzat gazdálkodását, véleményezni a képviselő-testületi ülésre készült költségvetést érintő előterjesztéseket. A csődbiztos tanácskozási joggal részt vesz a képviselő-testület ülésén, mandátuma a jogszerű gazdálkodás helyreállításáig tart

– olvasható az államtitkár közleményében.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rücsü41
Rétvári úr!Ha az,önkormányzat nem tervezhet hiánnyal, akkor a kormány miért teheti azt meg, hogy jelentős, sőt néha növekvő hiánnyal tervez? A költségvetést csak az önkormányzatok kötelesek betartani ebben a nehéz gazdasági helyzetben, de a kormány az vígan túl lépheti a költségvetését.Eddig az önkormányzatok önálló jogi személyiséggel rendelkeztek, felettük csak törvényességet ellenőrizte a kormányhivatal.Ha most a gazdálkodásába is lényegesen beleszól a kormány akkor az önkormányzatok nem lesznek mások mint a kormány kihelyezett szervezetei, olyanok lesznek mint hajdan a tanácsok voltak.A kormány várható intézkedései megfelelnek az önkormányzatiság elvének, és megfelelő ellenőrzést biztosít az ha olyan kéri számon a költségvetés betartását aki maga sem tartotta be eddig soha a saját költségvetését?Nincs a tervezetben megjelölt szervnél megbízhatóbb szervezet ma az országban, ahol tényleg betartják azt ami a törvényben elő van írva?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.