Az önkormányzatok adósságaival kapcsolatos változásokat hozhat a közeljövőben egy új törvénytervezet, amelynek elfogadását jelenleg a parlament vizsgálja – írta meg a Telex. 

Már vagyontárgyakkal is fizethetnek az önkormányzatok

Fotó: Pixabay

Az állam több ellenőrzést kíván gyakorolni az adósságproblémákkal küzdő önkormányzatok felett, amelyek nem képesek önállóan rendezni pénzügyi problémáikat.

Az új törvénytervezet értelmében az állam költségvetési biztost rendelhet ki az adósságaikkal megküzdő önkormányzatok mellé. Ezek az adósságokkal küzdő önkormányzatok a hitelezőkkel adósságrendezési eljárást kezdeményezhetnek, és a költségvetési biztos jogosult dönteni az adósságrendezés során bevont vagyontárgyak értékesítéséről.

Az önkormányzatoknak azonban mostantól nem csak pénzügyi eszközökkel kell megoldaniuk adósságproblémáikat, hanem közvetlenül vagyontárgyaikkal is fizethetnek.

Ez azt jelenti, hogy a hitelezőkhez tartozó önkormányzati ingatlanokat is elveszthetik az adósság rendezése érdekében. A törvénytervezet célja az, hogy meghatározza a hitelezők jogait és lehetőségeit az adósságok behajtására.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke és a somogyi Tab polgármestere szerint a törvénytervezet főként a hitelezők jogi státuszát és lehetőségeit tisztázza. Az önkormányzati rendszer alulfinanszírozottsága miatt sok önkormányzat saját bevételek hiányában csak a központi költségvetésre támaszkodik, ami jelentős terheket ró rájuk. Ezért is lehet szükség a költségvetési biztos kirendelésére.

Az eljárást követően az érintett önkormányzatok további két évig pénzügyi felügyelet alatt maradnak, ami korlátozza a fejlesztési lehetőségeiket. Emellett a település vezetői sem jogosultak tiszteletdíjra és más személyi juttatásokra. Az új törvénytervezet egy lépést jelent a nagyobb pénzügyi felelősség felé az önkormányzatok részéről, miközben a hitelezők jogainak védelmét is erősíti.

Forrás: Telex

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
A középkorból az őskorba. Így van ez akkor, ha Brüsszelből nem jön a benzin Európa motorjába.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.