Káoszt okozott a hirtelen, váratlanul nagy mennyiségben lehullott hó Magyarországon. Többfelé balesetek és kidőlt fák akadályozzák a közlekedést – jelentette a katasztrófavédelem. 

Hóhelyzet: 300 riasztás, káosz, késések. Ez várható a folytatásban a meteorológusok szerintFérfi havat lapátol egy behavazott rákospalotai utcán 2023. december 7-én. MTI/Máthé Zoltán

Időjárás-előrejelzés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtök délután átalában borult idő várható, de a Dunántúl nyugati részén szakadozottabb lesz a felhőzet, ott hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüthet. A havazás, havas eső, eső területi kiterjedése fokozatosan csökken, és a csapadék-intenzitás is gyengül. A Dunántúlon a délnyugati határvidék kivételével nagy területen kísérhetik élénk, a Kisalföldön és a hegyekben erős lökések az északnyugati szelet, amely főleg ott hófúvást okozhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. Késő estére általában -6 és +2 fok közé csökken a hőmérséklet.

Este hazánk nagyobb részén borult, párás marad az idő. A nyugati, és északkeleti részeken azonban szakadozottabb lehet a felhőzet, és ezeken a tájakon akár nagyobb területen is képződhet zúzmarás köd. Tovább gyengül, csökken a csapadékhajlam, de hószállingózás, szitálás még hajnalban is előfordulhat helyenként. A légmozgás mindenütt mérséklődik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és 0 fok között alakul, de a nyugati és az északkeleti tartósabban derült, havas részeken több fokkal hidegebb lehet az idő. Délkeleten kicsivel fagypont feletti értéket mérhetünk.

Pénteken hazánk nagyobb részén marad a túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös idő. Némi napsütésre főként a nyugati és északkeleti részeken van esély. Számottevő csapadék nem várható, legfeljebb néhol lehet hószállingózás, szitálás. A délkeletire forduló szelet a Kisalföld és az Alpokalja térségében kísérhetik élénk lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt -1 és +2 fok között alakul, de a napos részeken enyhébb, a tartósabban ködös tájakon kissé hidegebb lehet az idő.

Tatabányánál a vonatpótló buszok is elakadtak

A Budapest–Győr–Hegyeshalom-vonalon végzett pályafelújítás idején közlekedő egyes IC-pótlóbuszok az intenzív havazás és a közúti állapotok, torlódások miatt Tatabánya térségében elakadtak. A többi pótlóbusz hosszabb menetidővel közlekedik. Néhány vonat menetideje 10-20 perccel nőtt.

A Mávinform oldalán olvasható, mely vonatok késnek vagy nem közlekednek a hóhelyzet vagy egyéb okok miatt.

Már mintegy 300 káresethez riasztották a tűzoltókat országszerte

Továbbra is sok munkát ad a hóesés a tűzoltóknak: csütörtök fél 11-ig körülbelül háromszáz káresethez – elsősorban kidőlt fák és leszakadt faágak miatt – riasztották az egységeket – közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel.

Közleményük szerint csütörtök délelőtt is számos helyre vonultak ki a tűzoltók a téliesre fordult időjárás és a jelentős mennyiségű, frissen hullott hó miatt: elsősorban a Dunántúlon, valamint Budapesten és környékén okoz fennakadást a havazás.

A főváros XIV. kerületében, az Emília utcában egy közterületen lévő fa rádőlt két parkoló autóra. A XVII. kerületben lévő Toldi Miklós utcában egy lakóház udvaráról zuhant rá egy fa az úttestre, miközben elszakított és magával rántott egy kábelt. Az Ady Endre utcában kerítést roncsolt meg egy nagyméretű fa, ami miatt az ott lakók nem tudták elhagyni a kertet. A II. kerületben a Vereckei úton ugyancsak ingatlanuk kertjében rekedtek a lakók egy kidőlt fa miatt – sorolták.

Úgy folytatták, hogy a Pest vármegyei Vámosmikolán, a Szent János téren egy óvoda tetejére dőlt egy fa.

Budakeszin a Rákóczi utcában, a János-hegy felé vezető úton egy fa elzárta az úttestet, továbbá távvezetéket szakított le a frissen hullott hó.

Szentendrén a 1116-os úton két fa borult az útra.

Úri és Gomba között egy nyolcméteres fa egy teljes forgalmi sávot elfoglalt; a területet a tűzoltók biztosították, a fát pedig eltávolították.

Pilisborosjenőn a Szent Donát utcában leszakadt és veszélyesen lógott egy vezeték, ezért eltávolították.

A közlemény szerint hasonló probléma volt a Fejér vármegyei Móron, a Petőfi Sándor utcában, ahol a két oszlop közötti vezeték el is szakadt a hó súlya alatt. Sikerült a vezetéket megemelni két és fél méter magasra, így a járművek elfértek alatta, amíg a szolgáltató megérkezett – tették hozzá.

Komárom-Esztergom vármegyét sem kímélte a télies és erősen csapadékos időjárás: a tatabányai Sárberki lakótelepen személyautót rongált meg egy kidőlt fa. Az Erdősor utcában egy méretes fa komoly károkat okozott, amikor kerítésre, gépkocsira dőlt, majd végül eltorlaszolta az úttestet – írták.

A Nógrád vármegyei Nagylócon, a Bajcsy-Zsilinszky úton egy hatméteres szilvafa dőlt rá az útra és fennakadást okozott a közlekedésben. Magyarnándoron – Nógrádkövesd felé – a vasúti síneken több fa is egy személyvonat elé dőlt. Láncfűrésszel 30-40 fát kellett eltávolítani az érintett szakaszon.

A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán – áll a közleményben.

Forrás: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eladott Ország
Esik a hó. Jöhet a nagy klasszikus. „Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe" Tujad a havat... beszóltak Orbánnak és Pintérnek Budapest felé
twitter.com/i/status/1732689352394768461
Készen álltok a nagy havazásra ?...
twitter.com/sanca803/status/1732374496663711782/photo/1
frank
Végre havazik. Kivánok az országnak fél méteres havat és -20 fokos hideget.Mert el vannak tunyulva..Azt
sem tudják milyen a tél.
csak úgy....
@frank: ugye te szibériai gyerek és a putyin küldött,hogy kicsit földobd a tunya magyarokat?
dr. prédikátor
IGEN!!! már éppen ideje hogy esik a hó!!! lehetne akár méteres is mint egykoron!!! a hideg is kellene!!! már majdnem nyugdíjaztam a hólapátokat is!!!
Giovanni Alba
Igen, én is azt mondom, télen legyen hideg és nagy hó, akkor talán nem telelnek át a kártevők.*
*nem kell semmit belemagyarázni, de lehet
Giovanni Alba
@Horizont: ma, 12:55
Akkoriban volt Néphadsereg, és igen, nem féltek használni a tankokat sem, meg a PSZH-kat.
Mostanára mások lettek a prioritások, testőrezred meg gyaloghuszárok.
Eladott Ország
@Giovanni Alba: ma, 14:18 ♦ A gyaloghuszár ezredet már tovább fejlesztettük EU-s pénzből , és biciklis huszár dandárunk lett!
uploads.disquscdn.com/images/982e12e4b280b62555102df7e35c38c049cd91f33c490f0de00ddae69d35be7d.jpg?w=800&h=686
A lovakat ezúttal már kihagyták, pedig egy lóalkatrészre ráülhetne a kétipszilonos Szalay Bobrovniczky miniszter úr.
Már olyan hiányérzetem volt. Ezek alá lovat adni állatkínzás lenne. Még jó hogy a házmesterbá' parolázik velük, mert a zsírpingvinnek halála a pocakos katona.
uploads.disquscdn.com/images/e55e4f7101deb6c3891fe5293155364497c4001ae46aef4c1bb0bbba119cc3dc.jpg?w=800&h=524
Vajon hány lóalkatrész van ezen a képen? A kacagányokat Bangladeshi varrodákban készíttetik majd olcsón. Mégis Hofi jut eszembe a magyaros mente előadásával.
a.disquscdn.com/get?url=https%3A%2F%2Fm.hvg.hu%2F360%2F20222205magyar3-web-resources%2Fimage%2F22-018-01_fmt.jpeg&key=ohmmx8b4_Ck-rmpzldJpDg&w=800&h=742
Sakk Matt
"Káoszt okozott a hirtelen, váratlanul nagy mennyiségben lehullott hó Magyarországon."

Nem csak Budapesten, MAGYARORSZÁG TÖBBI TERÜLETÉN IS?!
Akkor minimum 2/3 arányban a Fidesz-KDNP-t terheli a felelősség!!!

Most vernyogjatok, NER csicskák!
Eladott Ország
ma, 14:36 ♦ link pótolva: Vajon hány lóalkatrész van ezen a képen? A kacagányokat bangladesi varrodákban készíttetik majd olcsón. Mégis Hofi jut eszembe a magyaros mente előadásával. A rendes mimagyarok ló a hátán hordja a faxát. Annyira vagyunk lovasnemzet, mint amennyire a hadügyminiszter katona: pont egy kaszinónyira.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/305842442_134452209299871_7147807938785592553_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=a73e89&_nc_ohc=H3df1ClYfJoAX8BD0Sa&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfBLblsi0H33ARZ9If6L5jPez6h8BJLCnW8L7lqGypcd4Q&oe=65764D5C
dr. prédikátor
@Horizont: páncélozott harci szállító jármű. ponyimases???
Giovanni Alba
@Horizont: ma, 15:42
PSZH, Páncélozott Szállító Harcjármű. Ez viszi(vinné) a bokorugró bakákat a dolgok sűrűjébe, viszonylag védve. Van neki egy kis forgatható tornya géppuskával, meg négy gumikereke. Önjáró fedezék.
www.vezess.hu/vezetunk/2020/04/06/most-barki-megveheti-ezt-a-magyar-pancelost-aki-esetleg-vilagvegere-keszulsz/

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.