Hónapokkal a COVID-19 fertőzés után is felfedezhetők agykárosodásra utaló jelek bizonyos betegeknél, még akkor is, ha a szokásos gyulladásjelző vizsgálatok normál értékeket mutatnak – szemlézett az RTL.

Hónapokkal a COVID-fertőzés után mutattak ki agykárosodásra mutató jeleket

Illusztráció: Pixabay

A Liverpooli Egyetem és a londoni King's College kutatócsoportjának vezetője, Benedict Michael professzor szerint a COVID-19 világjárvány során kiderült, hogy a kórházba került betegeknél, beleértve az enyhe fertőzésben szenvedőket is, neurológiai szövődmények jelentkeztek.

A neurológiai tünetek általában enyhék voltak, de a kutatók észlelték, hogy súlyosabb és potenciálisan az életminőséget érintő neurológiai szövődmények is előfordulnak, beleértve az agygyulladást, görcsrohamokat és stroke-ot.

A tanulmány több mint 800 COVID-19-beteget vizsgált, akiket Angliában és Walesben szállítottak kórházba. A betegek felének neurológiai tünetei voltak.

Az agykárosodás jeleinek, úgynevezett markereknek, például gyulladásos fehérjéknek, antitesteknek és sérülési fehérjéknek a vizsgálata során kiderült, hogy az akut fázisban termelődnek, de hónapokkal a kórházi kezelés után is jelen vannak.

Az RTL szerint a kutatás rámutatott arra, hogy azoknál a betegeknél, akik a fertőzés akut fázisában neurológiai működési zavart mutattak, az agykárosodásra utaló jelek a felépülési fázisban is szembetűnőbbek voltak. Michael professzor hangsúlyozta, hogy a tanulmányuk azt mutatja, hogy az agykárosodás markerei hónapokkal a COVID-19 után is jelen vannak a vérben, különösen azoknál, akik súlyosabb agyi szövődményekkel küzdöttek meg a fertőzés során.

Forrás: RTL

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Alfa
nem kell a szart mosdatni...mondjuk orbánnál és híveinél ez az agy-károsodás születési hiba, nem kell a covidra kenni

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.