Helyi népszavazásoktól tenné függővé a magyar nagyvárosokban vagy azok környékén tervezett nagyberuházásokat a Jobbik-Konzervatívok – jelentette ki Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője hétfőn Szegeden.

Kijátszaná Orbánék migráns-munkás gyárépítéseit a Jobbik – Népszavazásokhoz kötnék a nagyberuházásokat
Z. Kárpát Dániel, a Jobbik vezérszónoka vezérszónoka felszólal a szuverenitásvédelmi törvénycsomagról folytatott vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. november 28-án. MTI/Máthé Zoltán

A párt alelnöki posztját is betöltő politikus a szegedi városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a hírekből kiderült, hogy a harmadik világ állampolgárai keresnek ingatlanokat Szegeden és környékén.

Amennyiben a tervezett gyárak megépülnek, nem feltétlenül lesz annyi munkavállaló, amennyi álláshelyet meghirdetnek majd ezekben az üzemekben

- közölte a képviselő.

Z. Kárpát Dániel szerint vannak "gyenge és enervált próbálkozások", melyek azt igyekeznek elhitetni, hogy majd Békésből, s máshonnan fognak nagy tömegben Szegedre buszoztatni munkavállalókat. A politikus azonban valószínűbbnek tartja, hogy a környező megyék és országok magyar munkavállalói helyett inkább a harmadik világ polgárai fognak itt tömegesen megjelenni.

A Jobbik nemet mond a szervezett vendégmunkás-importra – hangsúlyozta az alelnök. A párt magyar kvóta javaslata rögzíti, vissza nem térítendő támogatást a magyar adófizetők pénzéből kizárólag olyan multi cég kaphat, amely vállalja, legalább 95 százalékban az Európai Gazdasági Térségen belüli, tipikusan magyar munkavállalókat alkalmaz – közölte.

Z. Kárpát Dániel kifejtette, a fejlesztéseket csak akkor tartják megvalósíthatónak, ha minden környezet- és munkavédelmi előírást betartanak, a helyi népszavazásokat pedig azért szükségesek, hogy az adott közösség tagjainak legyen beleszólása a nagyberuházások megvalósításába.

A politikus leszögezte, a kezdeményezés nem a városvezetés vagy a helyi közösségek vezetése ellen irányul, mint fogalmazott, a kormánynak címzik azt az üzenetet, hogy tegye lehetővé, hogy országszerte helyi népszavazások erősítsék meg a nagyberuházások létesítését.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.