A rengeteg meleg víztől felborulhat a patak élővilága, elszaporodhatnak például a szúnyogok is.

Napi több ezer liter termálvíz folyhat a Rákos-patakba a Bosnyák téri óriásberuházásból

A Rákos-patak a Tahi úton a Rákosrendező pályaudvar mellett. Kép: MTI/Szigetváry Zsolt 

Többszörösére növelné termálvíz-kitermelési igényét a Zugló Városközpont néven gyakorlatilag kormányzati negyedet építő Bayer Construct Zrt. a Bosnyák téri nagyszabású ingatlanfejlesztés beruházója, amelynek tulajdonosa Balázs Attila – írja a hvg.hu. A fejlesztést korábban kiemelt beruházássá nyilvánították, majd a kormány 245 milliárdért előre megvásárolta az ott kialakítandó irodaépületeket.

Termálvízre a geotermikus energia hasznosítása miatt van szüksége a projektnek. Ehhez egy 1200 méter mély kutat fúrtak, hogy az innen kinyerhető vízzel lássák el az épületkomplexum fűtési és melegvíz-igényét. A korábban megszerzett vízjogi engedélyben napi 490 köbméternyi termálvíz volt megadva, de a lap szerint az engedély módosítását kérték. Idézik a Pest Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Hatóságának közleményét, melyben ez áll:

A meglévő kút kapacitásbővítését követően a termál karsztvíz kitermelése 2897 m3/nap mennyiségre, az éves összes vízigény pedig 490 012 m3 mennyiségre növekedik.

Vagyis az eredetihez képest 5,7-szeres vízmennyiséget kívánnak kitermelni, és ezt a hőenergia kinyerését követően egy puffertartály közbeiktatásával a Rákos-patakba engednék. A kapacitásbővítés még jóváhagyás előtt áll.

A hvg.hu kalkulációi szerint a megnövelt kapacitású kútból kitermelt és hasznosítás után beleengedett vízmennyiség a meglehetősen csapadékos tavaly december vízügyi adatait nézve körülbelül 5 százalékkal emelheti meg a patak vízhozamát, de az idén januári adatokat nézve már 6,6 százalékos ez az érték.

A vizet 30 Celsius-fokosan tervezik a Rákos-patakba vezetni a lap szerint. Dedák Dalma, a WWF Magyarország környezetpolitikai szakértője erről azt nyilatkozta a hvg.hu-nak, hogy

a nagy mennyiségű melegebb víz felboríthatja a patak ökoszisztémáját, segítve például a szúnyogok szaporodását.

Forrás: hvg.hu

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Géza
Nem kell visszapréselni a kútba? Úgy tudom, ez a szabály!
rücsü41
Hogy a meleg termálvíz felhasználásának az lenne a leggazdaságosabb és legcélszerűbb felhasználásának módja, hogy kiengedjük a szabdba, nem akarom elhinni!
csak úgy....
@Géza: @lusta: majd 10 év múlva kiteszik a táblát,hogy : vigyázat omlásveszély! az sokkal olcsóbb mint a visszapréselés...
Géza
@lusta: Tudtommal ez a szabály. Törvényi előírás, de lehet, hogy rosszul tudom.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.