A bíróság megsemmisítette a Ryanair légitársaságra kiszabott 300 milliós büntetést. A Kúria most kimondta, hogy a Fővárosi Törvényszék jogosan járt el.

Kimondta a Kúria: nem kell 300 milliót fizetnie a Ryanairnek

A történet háttere, hogy 2022. június 4-én, a Ryanair tájékoztatta utasait, hogy a Magyarországon bevezetett új légiforgalmi adó befizetését, az Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) szerint teljes mértékben áthárítaná az utasokra. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy utasonként 3900 forinttal drágultak a jegyárak. Az utasok dönthettek úgy, hogy foglalásukat lemondják és teljes visszatérítést kapnak.

A Magyar Nemzet azt állította, hogy az utasok 60 százaléka visszalépett, a Ryanair erre cáfolt, közleményük szerint mindössze három százalék kérte vissza a jegyek árát.

Az extraprofitadó kapcsán éles politikai vita alakult ki, az ír légitársaság vezérigazgatója, Michael O'Leary, a hvg.hu-nak adott interjúbanidiótának nevezte az intézkedést. Majd jogi útra terelve a vitát támadta meg a bírságot, és alkotmányjogi panaszt is benyújtott, ezt azonban 2023-ban elutasította az Alkotmánybíróság.

A Fővárosi Törvényszék 2023. nyarán megszüntette a fogyasztóvédelmi határozatot, amivel törölte a bírságot, de a kormányhivatal fellebbezett. Az ügy átkerült a Kúriához, amely a napokban mondta ki az ítéletet.

A Kúria mostani döntése véget vetett a hosszú vitának, kimondva, hogy mivel a Ryanair az ÁSZF szerint járt el, így nem valósult meg az utasok félrevezetése.

Forrás: HVG

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

madlaci66
Újra kiderült, hogy a fidessnek nincs igaza, ugyanúgy, mint a bankadónál. Át lehet hárítani kuncsaftokra a plusz adót. Végül is ha a működési költségek nőnek, azt be lehet építeni az árakba.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok