Tavaly jelentősen megdrágult, egyelőre még sincs komoly visszaesés a magyarok édességfogyasztásában.

Már most erőn felül költünk erre az ételre, ki tudja, meddig bírjuk még megfizetni

Nagyon szeretjük a csokit. Forrás: Pixabay

A Portfolio szerint egyhamar nem várhatjuk az édességek olcsóbbá válását, mivel a kakaótermelők komoly gondokkal néznek szembe.

A KSH szerint egy tábla mogyorós tejcsokoládé 40 százalékkal drágult 2022-2023 között. Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára szerint az iparágban nagy gond a behatárolt kakaótermelési terület, az elavult technológia is – ami közrejátszik az áremelkedésben.

A kakaóbab termelője Elefántcsontpart, Ghána és Ecuador, ahol súlyosan elavult a betakarítási technológia. A kakaótermelők egyéni gazdaságok, amelyek addig sem jutottak el, hogy legalább egymással szövetkezzenek.

Becslések szerint a magyarok körülbelül 10 százalékkal kevesebb édességet ettek 2023-ban, de a drágulás miatt a nominális fogyasztás megmaradt a korábbi szinten – mondja Intődy.

A csokoládé minden hónapban előkelő helyen szerepel azon termékek listáján, amik az előző év azonos időszakához képest a legnagyobb dráguláson mentek végbe. A statisztikai hivatal külön is meg szokta említeni, ami már csak azért is nagy szó, mert a KSH inflációs kosara több mint 2000 termékből tevődik össze.

A KSH összeállítása szerint2023 decemberében 18,3%-os volt az emelkedés, vagyis az előző év azonos időszakához képest átlagosan ennyivel kerül többe ez a termékkör. Ráadásul a tavalyi évben messze nem ez volt a legdurvább hónap: áprilisban 34,6-os volt a drágulás mértéke, ami 2019 januárja óta is abszolút rekord.

Forrás: Portfolió
Fotó: Pixabay

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.