Az Európai Parlament frissítené a szabályokat.

Elfogadta az Európai Parlament a vezetői engedélyekre vonatkozó szabályok frissítéséről szóló irányelv első vázlatát. Ebben szorgalmazzák a mobiltelefonon elérhető, a fizikai jogosítvánnyal teljesen egyenértékű, digitális vezetői engedély bevezetését. Ezen kívül egyes jogosítványtípusok korhatárát is lejjebb vinnék, és kötelező orvosi vizsgálatok előírását tennék lehetővé a tagállamoknak.

 Tudtad? Jön a mobilon elérhető jogsi

A 17 évesek is jogosultak lehetnek tehergépkocsi-vezetői engedélyt szerezni Fotó: Stockfotó

A hivatásos járművezetők hiányának enyhítése érdekében a képviselők abban állapodtak meg, hogy a 18 évesek is kaphatnak engedélyt teherautó vagy legfeljebb 16 utast szállító busz vezetésére, ha rendelkeznek szakmai alkalmassági bizonyítvánnyal. Emellett a 17 évesek is jogosultak lennének személyautó- vagy tehergépkocsi-vezetői engedélyt szerezni, ha tapasztalt járművezető kíséri őket – a tervezet szerint.

A jogosítvány meghosszabbítása és az orvosi alkalmassági vizsgálat tíz évente lenne szükséges, 50 év felett  5 évente, 60 év felett 3 évente, 70 év felett pedig 2 évente. A tapasztalatlan járművezetőknek legalább kétéves próbaidőszakot kellene teljesíteniük.

A képviselők egyetértettek abban, hogy a vezetői engedélyeknek motorkerékpárok, és személygépkocsik esetében legalább 15 évig, teherautók és buszok esetében pedig öt évig kellene érvényesnek lenniük. A képviselők nem támogatják az idősek vezetői engedélyének érvényességi idejének csökkentését, ahogyan azt a Bizottság javasolta, hogy elkerüljék a diszkriminációt.

A tervezet szerint a jogosítvány megszerzéséhez szükséges vizsga részének kell lennie a hóban és csúszós körülmények közötti vezetésnek, a biztonságos telefonhasználatnak vezetés közben, a holtterek, a vezetéstámogató rendszerek használatának és a járművek ajtajainak biztonságos kinyitásának is.

Forrás: vezess.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
...és azoknak is majd a járdán fognak kialakítani egy közlekedő sávot...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.