Enyhe javulás volt tapasztalható, de hosszú távon az erdőkárok mértéke és kiterjedése egyre inkább növekvő trendet mutat, néhány faj esetében ugrásszerű a romlás.

A Nemzeti Földügyi Központ (NKF) Erdészeti Főosztálya 2023-as adatok alapján készített jelentést erdőink egészségi állapotáról. A jelentés szerint a 2022-es aszályos év után némi javulás tapasztalható, de hosszú távon aggasztó a tendencia, néhány fafaj esetében pedig drasztikus romlás figyelhető meg.

Friss jelentés! Egyre nagyobb bajban vannak az erdőink

Illusztráció: freepik.com

Az erdők  állapotát évente felmérik a 16×16 km-es Erdővédelmi Hálózat (EVH I. szint) segítségével, amely 1988 óta működik. Az EVH része az Erdészeti Mérő- és Megfigyelő Rendszernek, amely a hazai erdők állapotáról és a károkozókról gyűjt adatokat.

A 2023-as jelentés több szempontból is bemutatja az erdőkárokat. Megkülönbözteti a károsított részeket (levél, törzs, gyökfő), és felsorolja a legfontosabb károkozókat (rovar, gomba, vad, abiotikus kár stb.). A jelentés kiemeli a főbb fafajcsoportok egészségi állapotát is, és összehasonlítja azokat az előző évekkel és a régiókkal.

A jelentés szerint 2023-ban sok erdőkár javult a 2022-es aszályos évhez képest, de ez nem jelenti azt, hogy az erdőink egészsége összességében javul. Hosszú távon az erdőkárok mértéke és kiterjedése növekszik, néhány fafaj, mint például a bükk, a tölgy és a fenyő, különösen szenved az aszálytól, a rovarkártól és a gombás fertőzésektől.

Különösen aggasztó a tölgyfajok évek óta tartó folyamatos egészségromlása – a mintapontokon egészséges kocsánytalan tölgy gyakorlatilag már nem volt található – közölte a sokszinuvidek.24.hu.

Az akácok, valamint a vizsgált évek átlaga szerint az egészségesebb fafajok közé sorolt gyertyánok állapota közelített ugyan az aszály előtti értékekhez, de szintén elmaradt a sokéves átlagtól. A legfontosabb károkozók továbbra is a rovarok és a gombák, illetve az abiotikus tényezők – azon belül is elsősorban a forróság, szárazság.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
Pedig egyre tömb lomb--koronás sétányon lehet szotyizni!
Őrnagy
Egyre nagyobb az erdők szerepe a magyar agráriumban, az ország területének már mintegy 22 százalékát erdő borítja - ismertette Nagy István agrárminiszter kedden a Magyar Bankszövetség Jótett bank - zöld szív programja keretében tartott faültetéssel egybekötött rendezvényén.

Hozzátette, a tervek szerint az erdősítési programokkal az ország erdővel és fával borított területét 2030-ra 27 százalékra növelik, amihez 250 000 hektár területet kell újra erdőművelés alá vonni.

Való igaz. A nagyobb erdőterület több munkával és több bajjal is jár. Nincsen rózsa tövis nélkül.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.