2022-ben 150 ügyész és rendőr több tucat helyszínen csapott le elsősorban minisztériumi tisztviselőkre, akik a vádak szerint kenőpénzért cserébe elsősorban vissza nem térítendő EU-s támogatások elnyerésében működtek közre.

Varga Mihály pénzügyminiszter tucatnyi korábbi beosztottjára – köztük osztályvezetőkre, főosztályvezető-helyettesekre, egy főosztályvezetőre és egy volt helyettes államtitkárra is – letöltendő börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség abban a minisztériumokon átívelő korrupciós ügyben, amiben februárban emeltek vádat – írta meg a 24.hu.

A Pénzügyminisztériumot és a Miniszterelnökséget is érintő vesztegetési botrányban a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) ötvennégy fő ellen emelt vádat. Ez az az ügy, ami 2022 áprilisában robbant ki, amikor 150 ügyész és rendőr több tucat helyszínen csapott le elsősorban minisztériumi tisztviselőkre. A vádak szerint a kormánytisztviselők kenőpénzért cserébe főként vissza nem térítendő európai uniós támogatások elnyerésében működtek közre.

Bekeményít Polt Péter: börtönbe küldené Varga Mihály volt államtitkárát

Varga Mihály pénzügyminiszter tucatnyi korábbi beosztottjára letöltendő börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség     Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A korrupciós hálózat vezetője 10 évre börtönbe kerülhet, nála és családjánál százmilliós vagyont, BMW-t és Rolex karórát is lefoglaltak. Ő nem más, mint egy pénzügyminisztériumi referens, aki jól szervezett korrupciós hálózatot épített ki, amelyben széles körben tartott kapcsolatot pályázatírókkal, projektmenedzserekkel és pályázó cégek vezetőivel.

A rendszer lényege az volt, hogy a minisztériumi személy több munkatársát – köztük vezető kormánytisztviselőket – bevonva, milliós összegekért cserébe elintézte a pályázatok nyertességét, az ellenőrzések cégek számára kedvező lefolytatását, valamint a pályázatokkal kapcsolatos kérelmek, jogorvoslati eljárások pozitív elbírálását.

A vádak alapján az elsőrendű vádlottnak még arra is volt gondja, hogy a pályázatok helyszíni ellenőrzését is kontroll alatt tartsa, ezért a Pénzügyminisztérium helyszíni ellenőrzési osztályvezetőjét – a későbbi harmadrendű vádlottat – is bevonta a korrupciós hálózatba. Utóbbi gondoskodott róla, hogy a kenőpénzzel biztosított támogatások helyszíni ellenőrzésére saját magát, vagy egy munkatársát – aki az ötödrendű vádlottja lett a bűnügynek – osszák be. Abban állapodtak meg, hogy az érintett ellenőrzések a kedvezményezettek számára kedvezően folynak le, vagyis az ellenőrzés nem tár fel hibát, és rövid időn belül lezárják a vizsgálatokat.

Az ügyészség szerint összesen 108 európai uniós forrásból finanszírozott (főként a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében kiírt) pályázat, valamint további 8 hazai forrású (az Egészségügyi Támogatási Program keretében benyújtott) pályázat érintett. A benyújtott kérelmekkel igényelt támogatás összértéke meghaladja a 25 milliárd forintot.

Külön pikantériája az ügynek, hogy az első hat vádlottnak – mint pénzügyminisztériumi tisztviselőnek – az is a feladatkörébe tartozott, hogy a nemzeti csalás elleni stratégiában meghatározott feladatokat végrehajtsa, és a csalás megelőzésében, annak azonosításában is közreműködjön.

Bekeményít Polt Péter: börtönbe küldené Varga Mihály volt államtitkárát

Karsai Tamás négy év börtönt kaphat     Fotó: MTI/Soós Lajos

A vádiratból kiderül az is, hogy az egymás közt csak „Kékszakállként”, illetve „Lisztes Krisztiánként” is emlegetett tizenegyedrendű vádlott nem más, mint Varga Mihály pénzügyminiszter korábbi helyettes államtitkára, Karsai Tamás. Ő 2014 és 2018 között a Pénzügyminisztérium jogelődje, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára volt. Karsai Tamás négy év börtönt kaphat, Barta-Eke Gyula volt állami cégvezető pedig öt évre rács mögé kerülhet.

Utóbbi 2019 és 2022 közt a korábban Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alá tartozó IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.-t vezette. E minőségében ő volt az, aki egyes EU-s pályázatokhoz az előminősítési tanúsítványt kiállította. A vádirat szerint Barta-Eke Gyula a tanúsítványok kiállításáért cserébe egyenként hárommillió forintot kért a pályázóktól.

A vádak alapján Barta-Eke több alkalommal kapott tízmillió forintot meghaladó csúszópénzt, ezért az ügyészség 124,5 millió forint erejéig kért vagyonelkobzást vele szemben, valamint öt évre börtönbe is küldenék őt.

Varga Mihály minisztériuma hallgat az ügyben.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
RoggyantTóni mikor kerül sorra?...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Géza
@Aki Én: Lelepleződött pár korrupt. Így kell működtetni az ügyészséget.
Kapanyél
Biztos vagyok benne, hogy a legfőbb vezetőknek semmi tudomásuk nem volt arról, hogy kígyót melengetnek a keblükön!
Clavigo
Meglopni a Főnököt...(?).. Gyerekek,gyerekek...!
Billibácsi
Sietni kéne az új börtön építésével mert úgy néz ki nagy szükség lesz rá! Hamarosan érkezhet majd az első turnus. Beköltözhet az egész kormánypárt, szőröstül-bőröstül.
Toller Béla
Megint megáll a dolog néhny államtitkárnál, főosztályvezetőnél. Pedig közismert, hogy ezen a szinte az információ folyik, mint a Duna. Mindenki mindent tud a másikról, pláne, ha éveken át folyik a sumák ! Varga már az apjukat is ismerte ...
rücsü41
Na erről beszélt Magyar Péter és Varga Judit, hogy ez a kormány egy maffia szervezet!Ennyi minisztériumi dolgozó ellen egy ügyben ritkán ritkán indít nyomozást az ügyészség!Egyáltalán működik még a Pénzügy Minisztérium, és van aki Varga Mihály keze alá dolgozik, vagy csak vegetálnak, úgy csinálnak mintha dolgoznánk?A nagymértékű hiánynak nincs köze a most lefülelt több mint száz dolgozó "áldásos, korrupciós "tevékenységéhez?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.